Ador ciorba de fasole boabe. De fapt, ca sa fiu sincera, de fasole sunt eu indragostita. As putea manca la fasole (indiferent ca-i frecata, iahnie, ciorba sau salata) pana nu mai pot.
Astazi va dau reteta ciorbei de fasole, asa cum se face ea in Marginimea Sibiului: cu afumatura si cu mult tarhon. Reteta o am de la mama lui Mr.Green Foot.
Ingrediente:
- 500g fasole
- 1 ciolan afumat
- 2 cepe
- 3-4 morcovi
- 3 rosii
- 2 frunze de dafin
- tarhon in otet
- 1/2 lingurita boia dulce
- sare, piper
- ulei
Fasolea se lasa la inmuiat de pe o zi pe alta.
Ciolanul de porc se pune la fiert in 3 litri apa cu o lingurita sare, cateva boabe de piper si frunzele de dafin. Dupa o ora se adauga boabele de fasole scurse de apa si rosiile taiate cuburi. Morcovii rondele si ceapa taiata marunt se calesc in putin ulei, se amesteca cu boiaua, apoi se adauga la ciorba. Se fierbe la foc mic pana fasolea e gata si carnea se desprinde usor de pe os (cam o ora jumatate). La sfarsit se potriveste de sare si piper, se adauga frunzele de tarhon maruntite si 3-4 linguri din otetul de tarhon. Inca un clocot si gata.
Ciolanul de porc se pune la fiert in 3 litri apa cu o lingurita sare, cateva boabe de piper si frunzele de dafin. Dupa o ora se adauga boabele de fasole scurse de apa si rosiile taiate cuburi. Morcovii rondele si ceapa taiata marunt se calesc in putin ulei, se amesteca cu boiaua, apoi se adauga la ciorba. Se fierbe la foc mic pana fasolea e gata si carnea se desprinde usor de pe os (cam o ora jumatate). La sfarsit se potriveste de sare si piper, se adauga frunzele de tarhon maruntite si 3-4 linguri din otetul de tarhon. Inca un clocot si gata.
Se mananca neaparat cu ceapa rosie, desi merge si cu ceapa verde sau ardei iuti murati.
Sa va fie de bine!
Comentarii
A 2a zi numai eu stiu ce e in burta mea, dar mai conteaza? Ciorba de fasole e cea mai buna!
PS: Daca ai tarhon la indemana, baga putin in ciorba. O sa vezi ca o sa iti placa :)
Nota zece. Mi-am dat o bursă de merit. O împart cu autoarea rețetei.