Pentru prajiturile cu fructe foloseam in general reteta aceasta. M-am gandit sa diversific un pic si sa incerc un alt aluat. Surprinzator, prajitura seamana cu checul la textura - eu ma asteptam sa fie mult mai crocant. Excelent la gust, putin mai dulce, se potriveste perfect cu rubarba. Am primit chiar si un compliment (ciudat) de la Mr.Green Foot: "[Aluatul] e tot asa de bun ca ala de cumparat". (Ha?!)
Ingrediente aluat:
- 200g + 50g faina
- 70g zahar
- 100g unt (la temperatura camerei)
- 1 ou + 2 albusuri
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
Ingrediente umplutura:
- 500g rabarbar
- 100g zahar
Ingrediente sos:
- 2 galbenusuri
- 200 ml smantana dulce pentru frisca
- 100g zahar
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1/2 lingurita nucsoara
Faina (doar 200g), praful de copt, zaharul, sarea si zaharul vanilat se omogenizeaza, apoi se freaca cu untul pana se obtine un amestec grunjuros asemanator cu pesmetul. Se adauga oul si albusurile batute ca pentru omleta. Adaugand faina putin cate putin (nu mai mult de 50g) se framanta un aluat tare care nu se lipeste de vas. Aluatul se modeleaza sub forma unei mingi, se infasoara cu folie de plastic si se da la rece pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim rabarbarul si sosul: rabarbarul se curata si se taie in bucati de aproximativ 2 cm. Pentru sos, galbenusurile se freaca bine cu zaharul. Cand pasta s-a deschis la culoare se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza. Va rezulta un amestec asemeni aluatului pentru clatite. Sosul se va pastra la frigider pana la utilizare (nu mai mult de o zi).
Aluatul se intinde intre doua hartii de copt, apoi se transfera in forma de tort. Se coace la cuptor la 180 grade timp de 25 minute. Peste aluat se imprastie uniform rabarbarul si se presara cu zahar (100g) . Se mai da la cuptor pentru inca 30 minute.
La servire prajitura se stropeste cu sosul de vanilie fierbinte (in prealabil sosul se amesteca bine si se pune la foc mic pana ce da in clocot).
Intre timp pregatim rabarbarul si sosul: rabarbarul se curata si se taie in bucati de aproximativ 2 cm. Pentru sos, galbenusurile se freaca bine cu zaharul. Cand pasta s-a deschis la culoare se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza. Va rezulta un amestec asemeni aluatului pentru clatite. Sosul se va pastra la frigider pana la utilizare (nu mai mult de o zi).
Aluatul se intinde intre doua hartii de copt, apoi se transfera in forma de tort. Se coace la cuptor la 180 grade timp de 25 minute. Peste aluat se imprastie uniform rabarbarul si se presara cu zahar (100g) . Se mai da la cuptor pentru inca 30 minute.
La servire prajitura se stropeste cu sosul de vanilie fierbinte (in prealabil sosul se amesteca bine si se pune la foc mic pana ce da in clocot).
Recomandare: utilizati 2 oua intregi pentru aluat si preparati sosul pe loc in cazul in care prajitura se va consuma doar a doua zi!
Comentarii
http://oneperfectbite.blogspot.com/2011/04/rhubarb-strawberry-jam.html
Am primit toamna trecuta de la Lilly,o tufa de rabarbar,care spre marea mea fericire s-a prins.
Asa ca la vara va asasinez cu retetele acrisore... :)
Lia, abia astept!
Artemiza, sunt bucuroasa ca vei incerca reteta. Sa imi spui cum ti-a iesit!