Salata de icre cu gris (guest post by M.)

 Mai jos, reteta de icre cu gris, asa cum o face mama de cand ma stiu. Am gustat si varianta fara gris, doar cu ulei, dar raman la gusturile copilariei.

Si o anecdota legata de salata aceasta: Cand era mica, sora mea, I., nu voia sa manance salata de icre. Intr-o zi, mama i-a pus in fata o salata cu gris, spunandu-i ca este o salata de icre false, facuta din gris. De atunci, I. a inceput sa manance salata de icre cu placere.

Mersi mama pentru portia aceasta!

Ingrediente:

  • 100g icre de hering
  • 3 linguri gris
  • 150 ml apa
  • 1 ceapa mica 
  • 100 ml ulei
Ceapa se toaca marunt. 

Se pune apa la fiert intr-o craticioara. Cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand energic cu o furculita, pentru a evita formarea cocoloaselor. Se lasa sa fiarba 1-2 minute, pana cand compozitia se ingroasa. Grisul se ia de pe foc si lasa la racit. 

Separat, se freaca cu o lingura de lemn aproximativ doua treimi din cantitatea de icre, cat sa devina cremoase. 

După ce grisul s-a racit, se amesteca ușor, doar cat sa se “desfaca” și sa aiba o textura omogena. Se incorporeaza apoi icrele frecate și ceapa tocata.

Uleiul se adauga treptat, cate doua linguri o data, amestecand bine dupa fiecare transa, exact ca la maioneza. La final se adauga icrele ramase intregi, pentru un pic de textura si contrast si se omogenizeaza.

Salata de icre se pune in caserole mici, care se inchid ermetic, si se pastreaza la frigider. Se consuma in maxim 5 zile de la preparare. 

Se serveste pe paine proaspata alaturi de masline, rosii sau castraveti. 

Pofta buna! 



Comentarii