Cozonac simplu (guest post by bunica)

 Povesteam cu mama cat de nemultumita sunt de cozonacul meu pentru ca se faramiteaza tare si cat de dor imi este de cozonacul pufos al bunicii. Am rugat-o sa imi faca rost de reteta de la bunica... Iar bunica si-a suflecat manecile si a facut o portie de cozonac ca sa imi dea reteta la gram si nu la ochi... Mersi bunica, mersi mama pentru notite si poze. ❤️❤️

Ingrediente:

  • 600g faina 000
  • 100g zahar
  • 1 ou
  • 10,5g drojdie uscata 
  • 200 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 1 lingurita rasa de sare
  • Coaja de la o lamaie/portocala bio (optional) 
Extra:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura zahar
O tava de cozonac ( 31x12 cm si inaltime 8 cm) se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge cu unt din belsug. 

Drojdia se freaca cu o lingura de zahar si se dilueaza cu laptele caldut. 

Oul se bate cu zaharul ca pentru omleta, sarea si coaja de lamaie (optional). Se adauga faina cernuta si treptat laptele cu drojdia. Se framanta aluatul, fara ulei, pana cand faina se incorporeaza complet. Se adauga treptat uleiul si se framanta continuu. Se lasa la dospit o ora. 

Aluatul se muta in zona de lucru, se aplatizeaza usor cu mainile si se impatureste - intai treimile laterale se aduc peste mijloc, apoi treimile superioare. Aluatul impaturit se aseaza in tava, se unge cu galbenusul si se presara o lingura de zahar. Aluatul se inteapa ici colo cu un bat de frigarui. Se mai lasa la dospit inca 15 minute. 

Se da la cuptor - clasic, pe gaz, la foc mijlociu timp de o ora si 10 minute. Si priviti ce frumos a crescut cozonacul! 

O bunatate, va zic! 

Comentarii