Am si eu un robot de bucatarie, cum credeam ca doar in filme exista. Sonnenschein de cum l-a vazut, l-a si poreclit: Gandalf! Avandu-l pe Gandalf alaturi de mine, am decis sa fac, pentru prima data in viata, un cozonac ca la carte. Am ales reteta aceasta, pentru ca e super bine explicat tot procesul.
Ingrediente aluat:
- 350g faina Manitoba
- 7g drojdie uscata
- 150ml lapte
- 110g zahar
- 100g unt min. 80% grasime
- 3 galbenusuri
- Coaja rasa de la o lamaie
- 1/2 lingurita seminte vanilie
- 7g sare
Ingrediente umplutura:
- 100g stafide
- 100g coaja confiata de portocala
- 200g rahat
- 100 ml suc sau compot
- 50 ml rom Stroh 40°
Extra:
- 1 galbenus
- 1 lingura lapte
- 1 lingura zahar
Ziua 1:
Ouale, untul si laptele se scot din frigider cu cateva ore inainte.
Intr-un bol se cerne faina, se face o groapa in mijloc, unde se adauga drojdia, peste care se toarna 30ml lapte la temperatura camerei. Se imprastie putina faina peste lapte si se lasa la crescut timp de 7 minute.
Intr-o cratita se pune zaharul, restul de lapte si coaja rasa de lamaie. Se incalzeste pe foc mic pana cand zaharul se topeste. Se ia de pe foc si se adauga semintele de vanilie. Se raceste pana la 36-37°C.
Laptele racit se toarna peste faina. Se adauga sarea si galbenusurile. Se da drumul la robot la viteza medie si se framanta 5 minute, apoi se lasa aluatul la odihnit 5 minute. Se da drumul din nou la Gandalf si se adauga untul, bucata cu bucata. Nu se adauga unt, pana bucata anterioara nu a fost absorbita de aluat. Aluatul se lasa din nou la odihnit pentru 5 minute, apoi se framanta la viteza medie alte 5 minute.
Aluatul se muta intr-un bol mare, uns cu putin ulei si se aplatizeaza cu palmele. Se aduc treimile laterale peste mijloc, apoi treimile superioare peste mijloc, rezultand astfel un aluat impachetat ca intr-un cub. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit timp de o ora. Apoi aluatul se impacheteaza din nou, urmat de inca o tura de dospit timp de o ora. Dupa aceasta dospire aluatul se baga la frigider pana a 2a zi dimineata (8-12 ore).
Stafidele se pun la inmuiat in suc/compot si rom, cu un capac pe recipient pentru ca alcoolul sa nu se evapore.
Ziua 2:
Aluatul se imparte in 2 parti egale. Se intinde fiecare bucata si se umple cu coaja confiata, stafidele scurse si rahatul taiat bucatele. Se ruleaza cat mai strans, apoi cele 2 brate se impletesc. Cozonacul se muta cu hartia de copt in forma de cozonac. Se acopera cu folie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se unge cu un galbenus batut cu un pic de lapte, si apoi se presara cu zahar. Se da la cuptorul preincins la 175°C si se coace timp de o ora. Dupa 35 minute cozonacul se acopera cu o foaie de copt ca sa nu se arda.
Se scoate imediat din forma pe un grilaj si timp de o ora cozonacul se intoarce de pe o parte pe alta la fiecare 5 minute.
Mie mi-a placut cel mai mult prima felie la 5-6 ore dupa racire, Mr. Green Foot apreciaza insa cozonacul invechit de cateva zile. Chestie de gust :)
Sa ne fie de bine!
*incercati si cozonacul mamei!
Cozonac Craciun 2024:
Umplutura nuca:
- 220g nuca macinata
- 1/2 lingura cacao
- 100 ml lapte
- 100g zahar
- Coaja de la o portocala netratata
- 1/2 lingurita pudra vanilie
- Sare
Intr-o cratita se fierbe laptele, zaharul, coaja de portocala taiata bucatele, vanilia, cacao si un praf de sare. Peste nuca macinata se toarna laptele in clocot si se amesteca pana cand toata nuca s-a umezit.
Umplutura mac:
- 100g mac macinat
- 60 ml lapte
- 45g zahar
- 1/2 lingurita pudra de vanilie
- Coaja rasa de la o jumatate de lamaie netratata
- Sare
Intr-o cratita se fierbe laptele, zaharul, coaja de lamaie, vanilia si un praf de sare. Peste macul macinat se toarna laptele in clocot si se amesteca pana cand macul s-a umezit.
Cozonac Revelion 2024
Facut cu umplutura de nuci de mai sus si cu stafide inmuiate in rom Stroh 60°. Foarte bun la gust, dar nu imi place ca se faramiteaza foarte tare. Cred ca e ultima oara cand mai fac reteta cu acest aluat, astept reteta de la bunica!
Comentarii