Placinta cu mere (prajitura bunicii)

Fac placinta bunicii de cateva ori pe an. Notez de fiecare data pe o bucatica de hartie ingredientele si instructiunile. Placinta iese mereu excelenta, iar eu pun bine hartiuta pentru data viitoare. Iar data viitoare nu mai gasesc reteta, de bine ce am pus hartia. Asa ca iar o sun pe bunica... 

Mersi Lenkemama pentru placinta, reteta si explicatii! :*


Ingrediente pentru o tava de 28x32 cm:

  • 6 oua
  • 3 cesti faina alba
  • 1 ceasca zahar
  • 1 ceasca ulei de floarea soarelui 
  • 1/2 ceasca lapte
  • 1/2 ceasca apa minerala
  • 10g praf de copt
  • 1 kg mere
  • 1 lingura scortisoara Ceylon sau 1 lingurita scortisoara Cassia
  • 1-2 linguri gris
*am folosit o ceasca mai mare de ceai. Important e sa folositi aceeasi ceasca la toate ingredientele. 

Merele se dau pe razatoarea mare si se calesc la foc mic. Cand zeama lasata de mere s-a evaporat, se ia de pe foc, se adauga scortisoara si se amesteca. Se lasa sa se raceasca. 

Intr-un bol se freaca galbenusurile de ou cu zaharul. Cand amestecul se deschide la culoare si isi dubleaza volumul, se adauga uleiul si laptele diluat cu apa minerala si se omogenizeaza. Se adauga faina, cernuta in prealabil si amestecata cu praful de copt, si se amesteca bine ca sa nu ramana cocoloase de faina. In cele din urma se adauga albusurile batute spuma tare si se amesteca cu lingura de jos in sus. 

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se toarna jumatate din aluat si se presara deasupra 1-2 linguri de gris. Se fac turte de mere cu mana si se aseaza in tava peste aluat, fara a apasa. Peste mere se toarna restul de aluat. 

Se da la cuptorul preincalzit la 180°C timp de o ora. Dupa ce s-a racit, placinta se taie felii si optional se pudreaza cu zahar sau faina de cocos. 


Sa ne fie de bine! 

Si un pont: aruncat un ochi la o alta prajitura de mere cu nuci, tot de la bunica, sau la placinta cu mere a mamei. 




Comentarii