Albinuta (in loc de tort)

Este primul an fara tort facut de mine pentru Sonnenschein de ziua ei. Cu tortul comandat pentru locul de joaca, cu unul planuit surpriza de la bunici, cu dulciurile de la gradinita... ar fi fost mult prea mult dulce pentru o singura zi. Recunosc, am fost un pic trista pentru ca visam sa devina un fel de traditie a noastra personala... Anul acesta am facut cu o saptamana inainte de ziua ei o albinuta in loc de tort :)

Alles Gute zum Geburtstag, mein Sonnenschein! 

Reteta de aici.


Ingrediente aluat:
  • 450g faina
  • 1 ou
  • 125g zahar tos
  • 100g miere
  • 60g unt minim 80% grasime
  • 1/2 lingura bicarbonat de sodiu
  • 25 - 50 ml lapte
Ingrediente crema:
  • 250 ml lapte
  • 125g zahar
  • 60g gris 
  • 1/2 lingurita pudra de vanilie
  • Un praf de sare
Ingrediente extra:
  • Gem de caise
  • Zahar pudra (optional)
Preparare foi:
Mierea, zaharul si untul se topesc la foc mic, amestecand mereu. Imediat ce ingredientele s-au topit si omogenizat, amestecul se transfera in bolul de lucru (nu din plastic sau lemn!) si se lasa la racit. Se adauga apoi un ou si se mixeaza bine. Se adauga faina si bicarbonatul, se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana. Se adauga cate o lingura de lapte, pana cand aluatul se leaga si devine manevrabil. 

Aluatul se imparte in 2 bucati egale, iar suprafata de lucru se infaineaza usor. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara (ca. 32x42cm). Foile se transfera in tava cu hartie de copt si se inteapa cu furculita ca sa nu faca basici de aluat. Se coc timp de 7 minute in cuptorul preincins la 200°C. 

Foile se lasa la racit. Daca sunt depozitate corect (in camara, cu hartie de copt intre foi), foile pot fi pastrate chiar si o saptamana pana la utilizare. 

Preparare crema:
Untul se scoate din frigider cu 3 ore inainte de utilizare. 

Intr-o cratita se amesteca ingredientele uscate, apoi se toarna laptele in fir subtire, amestecand mereu ca sa nu se faca cocoloase. Se pune la fiert la foc mic, amestecand mereu. Grisul cu lapte e gata dupa aproximativ 5 minute. Se transfera in bolul de lucru si se lasa la racit. 

Dupa racirea completa, grisul cu lapte se mixeaza cu mixerul de mana, adaugand cate o bucatica de unt. Nu se insista cu mixatul ca sa nu se taie crema, important e sa se omogenizeze.

Asamblare prajitura:
Cele doua foi se taie pe mijloc de-a lungul, obtinand astfel 4 foi. 

Pe platoul de servire se monteaza prima foaie, se unge cu jumatate din crema. Deasupra se pune a doua foaie, presand usor cu mainile. Se unge cu gemul de caise, iar deasupra se aseaza a treia foaie. Peste aceasta se pune restul de crema si ultima foaie. Se apasa usor cu mana ca sa se aseze bine foile, apoi se aseaza o greutate peste prajitura (o tava cu carti).

Prajitura se lasa cu greutatea pana a doua zi. Apoi se mai lasa la fragezit in camara, fara greutate, inca una sau (ideal) doua zile.

Prajitura se poate pudra cu zahar pudra. Eu am renuntat la decorul din zahar pudra, pentru ca prajitura este deja destul de dulce pentru gustul meu.

Prajitura e gata de savurat:


Albinuta a fost un succes. Sa ne fie de bine!

Update: nu am rezistat! Am improvizat un tort din mini clatite bebelusesti si am trezit-o cu la multi ani si primul cadou pe ziua de azi. Ich liebe dich, ich liebe dich, ich liebe dich! 
 

Comentarii