Ridiche neagra a la dauphinoise (de toamna tarzie)

Cand e sezonul lor mereu am cateva ridichi negre la indemana. Daca nu fac salata din ele, le bag in ciorba de vacuta sau legume. Sau fac gratinul de mai jos, dupa o reteta din Ierburi Uitate*.

*remember? Eu da, dar din pacate blogul nu mai exista. Nu-i bai, am cartea :D


Ingrediente:

  • 2 ridichi negre, mari
  • 200g smantana
  • 250 ml lapte
  • 30g unt
  • 50g branza de burduf
  • 100g cascaval ras
  • 2 catei de usturoi
  • Sare, piper
Se preincalzeste cuptorul la 190°C.  Ridichile se curata de coaja si se taie felii subtiri. Usturoiul se curata si se taie in jumatate. Branza de burduf se amesteca cu cascavalul ras. Tava (sau formele de ramekin) se unge cu unt.

Intr-o cratita se amesteca laptele, smantana si cateii de usturoi si se da la foc mic pana cand laptele incepe sa fiarba. Se ia de pe foc si se scoate usturoiul.

In tava se aseaza un rand de felii de ridichi, peste care se presara sare si piper si se acopera cu o treime din sosul de smantana si un sfert din amestecul de branza. Se repeta acest pas asezand al doilea si al treilea strat de ridichi, sos si branza.

Se da la cuptor timp de o ora si 15 minute. La final se presara restul de branza si se da iar la cuptor pentru 10-15 minute, pana cand se rumeneste branza.


Se lasa la racit cateva minute, apoi se serveste ca atare, alaturi de o salata de cruditati sau o tarie mica. (da, da, o tarie! Merge bine pe vremea asta, cand bate vantul ca acum). 


Hai noroc si pofta buna! 



Comentarii