(Un fel de) Stifado de miel

 Zic "un fel de" pentru ca nu am respectat in totalitate reteta originala.


Ingrediente:

  • 3 rasoale de berbecut
  • 4 cepe mari
  • 4 catei de usturoi
  • 1 conserva de rosii taiate (400g)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri suc de rosii
  • 200 ml vin rosu sec sau demisec
  • 150 ml apa
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 lingurite mix ierburi (oregano, coriander, cimbru)
  • 1/2 lingurita scortisoara Ceylon
  • 4 cuisoare
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper
Bucatile de berbecut se curata, daca este nevoie, de grasimea in exces. Se incinge uleiul de masline in oala in care se va face tocanita. Rasolul de miel se prajeste pe toate partile.

De data aceasta sa nu va fie frica de prajeala: lasati carnea sa capete o culoare cat mai inchisa. Cu cat mai prajita, cu atat carnea este mai gustoasa. Bucatile de carne se scot pe o farfurie.

In grasimea ramasa se prajeste ceapa taiata solzisori. Cand ceapa s-a inmuiat se pun inapoi bucatile de carne. Se adauga usturoiul tocat marunt, sucul de rosii si condimentele (fara sare si piper) si se mai lasa sa sfaraie timp de un minut. Se adauga apoi vinul si zeama de lamaie si se fierbe la foc mic timp de 5 minute. In cele din urma se adauga rosiile din conserva, 150 ml apa, sarea si piperul si se pune capacul. Daca capacul nu are loc de evacuare a aburului, se propteste intr-o lingura ca in imaginile de mai jos:

Lingura nu ajunge in mancare!

Se fierbe astfel la foc mic timp de o ora si jumatate, pana cand carnea este moale si se desprinde usor de pe os. Verificati din cand in cand sosul, sa nu se arda: daca este nevoie, adaugati un pic de apa. 

La final se mai condimenteaza dupa gust cu sare si scortisoara. 

Se serveste fierbinte doar cu paine proaspata sau cu cartofi/paste grecesti orzo. 


Daca mai ramane ceva: se desprinde carnea de pe oase si impreuna cu sosul se da la frigider. Gustati apoi a doua zi rece, direct de la frigider, doar cu paine. Foarte, foarte bun!

Pofta buna si voua! 



Comentarii