Cozonac cu mac (guest post by M.)

 Revin cu o reteta specifica sarbatorilor din familia mea, povestita si fotografiata de M. (si cu siguranta ajutata de T.) 


Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci / 2 tavi a 35 x 14 cm. 

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina
  • 200 ml lapte caldut
  • 13 g drojdie proaspata
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura sare
  • Coaja rasa de la o lamaie netratata
  • 2 oua + 1 albus
  • 100 ml ulei
  • 100g unt la temperatura camerei
  • 2 linguri untura de porc
Ingrediente umplutura:
  • 200g mac macinat
  • 100ml lapte
  • 130g zahar
  • 1 lingura esenta de rom 
  • 100g stafide
  • 100g rahat
  • 1 lingura gris
Extra:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
  • 1 plic zahar vanilat
Se cerne faina. Drojdia se freaca cu zaharul si cu laptele caldut si se lasa la odihnit timp de 15 minute. Se toarna peste faina. Se adauga doua oua intregi si un albus, coaja de lamaie, uleiul, sarea si se framanta pana rezulta un aluat omogen. Se adauga untul si untura, pe rand, framantand pana se incorporeaza. 

Coca se muta in recipientul unde va dospi. Aluatul se aplatizeaza cu mainile si se impatureste: treimile laterale se impaturesc peste treimea din mijloc, apoi treimile de sus si jos se impaturesc peste treimea din mijloc. 


Recipientul se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit doua ore. 


Intre timp se prepara umplutura: intr-un bol se amesteca macul, zaharul, esenta de rom, stafidele si grisul. Se toarna apoi laptele fierbinte si se omogenizeaza. Umplutura se lasa la racit. Rahatul se taie bucatele. 

Aluatul dospit se imparte in doua bucati egale. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul de lemn. Pe o margine se pun bucatelele de rahat, apoi se intinde umplutura de mac. Se ruleaza strans, incepand cu marginea cu rahat. 

Cozonacii se aseaza in tavile tapetate cu hartie de copt si se inteapa pe toata suprafata. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pentru 40 minute. 



Apoi se ung cu amestecul de galbenus si lapte. Fiecare cozonac se presara cu zahar vanilat. 

Cozonacii se coc in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-50 minute. Daca suprafata se rumeneste prea tare, dupa 25 minute cozonacul se acopera cu o foaie de copt. 

Cozonacul se feliaza abia dupa racirea completa. 


Pofta buna! 

Comentarii