Focaccia alla Genovese (paine buna cu rosii, masline si rozmarin)

 Din cand in cand imi fac de cap si pun de o focaccia. De obicei folosesc reteta aceasta de focaccia, doar topping-ul difera in functie de pofte si disponibilitate.


Ingrediente (pt o tava de 15x22 cm):

  • 230g faina 650
  • 150 ml apa calduta
  • 20 ml ulei de masline
  • 1/2 lingurita zahar
  • 4g drojdie uscata
  • 1/2 lingurita sare
Ingrediente topping:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri apa
  • 2-3 rosii cherry
  • Cateva masline fara samburi
  • Rozmarin
  • Sare grunjoasa
Extra:
  • Ulei de masline

Tava se unge din belsug cu ulei de masline. 

Intr-un bol se amesteca faina cu drojdia uscata. Intr-un bol mai mare se amesteca apa, uleiul si zaharul. Se adauga treptat faina, amestecand cu o spatula, apoi la final se adauga sarea. Se framanta un aluat moale si nelipicios. Daca dupa framantare aluatul este lipicios, acesta se acopera si se lasa la odihnit timp de 15 minute. Apoi se adauga o lingura de faina si se framanta din nou. 

Aluatul se aseaza in tava unsa in prealabil cu ulei de masline. Se aplatizeaza usor, apoi se intoarce si pe partea cealalta. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut timp de o ora. 

Aluatul crescut se aplatizeaza cu palmele si se intinde in toata tava, fara a trage insa de aluat. Cu varful degetelor se formeaza gropite in aluat, apasand pana se simte fundul tavii. Se presara sare grunjoasa si se lasa neacoperit la odihna pentru 15 minute. Focaccia se unge apoi cu amestecul de apa si ulei de masline, se imprastie rosiile cherry taiat felii subtiri si rondelele de masline, si se presara rozmarin. 

Inca o odihna de 30 minute, apoi focaccia e gata de cuptor:

Se coace la 220°C pana se rumeneste (circa 15 minute). 

Imi place de numa', pacat ca e paine si cica prea multa paine dauneaza sanatatii si siluetei. Deci se face mai rar si se mananca cu pofta rece sau calda! 

Pofta buna! 

Comentarii