Vafe din aluat dospit (reteta de baza)

 Desi mi-l doream tare, ezitam sa imi cumpar un aparat de gofre. Pentru ca bani si spatiu, dar mai ales bani. Apoi a venit ziua mea de nastere si parintii mei mi-au facut cadou un Breville. Bucurie si extaz!

Nerabdatoare am cautat o reteta de vafe pe My Baby Food (pentru ca nu am gresit niciodata cu retetele lor) si m-am oprit la aceasta reteta de waffles belgiene. Pe care am simplificat-o de tot si a cam ramas reteta mea de baza pentru vafele dulci si sarate.

Mersi mama si tata pentru cadou! 


Ingrediente:

  • 130g faina tip 650
  • 180 ml lapte 
  • 1 ou
  • 3g drojdie uscata 
  • 40g unt 80% grasime
  • O lingurita zahar
  • Sare
Untul se topeste in lapte si se lasa la racit. Drojdia se freaca cu zaharul si cu putin lapte caldut. 

Drojdia activata se toarna peste restul de lapte cu unt. Se adauga faina si se amesteca astfel incat sa nu ramana cocoloase. Aluatul se lasa la dospit timp de 30 minute la temperatura camarei sau peste noapte la frigider. Dupa perioada de dospire aluatul va arata asa:

Se adauga oul si sarea si se amesteca. 

Vafelele se coc 3-4 minute in aparatul incins. Daca nu aveti aparat, se pot coace in tigaia incinsa, fara adaos de grasime. Se prajesc pe o parte pana apar bulinute de aer la suprafata, apoi se intorc si se prajesc si pe cealalta parte 1-2 minute. 

Se servesc cu topping dulce sau sarat, dupa preferinte. 


Pofta buna! 

Comentarii