Paine cu mix de fainuri si seminte (miros de paine proaspata)

Oare de ce nu fac eu painea? De ce sa nu miroasa demential la mine in casa a brutarie si a paine proaspata?! Comoditate si lene, cred. Dar am reusit azi sa ies din cercul meu de confort. 

Cu multumiri parintilor pentru indrumari, am uitat multe de la ultima mea paine, si lui Sonnenschein pentru ajutorul la framantat.

Atentie! Urmeaza o reteta destul de imprecisa!


Ingrediente:

  • 500g mix fainuri*
  • 7g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • Apa calduta
  • Mix de seminte**
*Am amestecat fainuri, la ochi: faina integrala grau, faina integrala secara, faina spelta, faina alba de grau (000).
**cam 50 g de seminte de floarea soarelui, seminte in, sesam, chia, fulgi de ovaz, seminte de pin. Data viitoare o sa pun cel putin cantitate dubla de seminte.

Intr-un bol incapator se amesteca fainurile si sarea. Intr-o farfurie se amesteca drojdia, zaharul cu cateva linguri de apa calduta. Drojdia dizolvata se toarna intr-o adancitura facuta in mijlocul fainii. Se lasa cam 10-15 minute pana drojdia se activeaza (creste).

Se amesteca intai cu lingura, apoi cu mana, adaugand putin cate putin apa calduta. Se adauga mixul de seminte cand toata faina a fost inglobata. Se framanta un aluat moale, destul de lipicios. Se adauga apa calduta (fara frica) daca aluatul este tare sau e greu de lucrat cu el, chiar daca este lipicios.

Se acopera apoi cu un stergar si se lasa la crescut - 1, 2, 3 ore sau mai mult pana cand aluatul isi dubleaza sau isi tripleaza volumul. Faceti poze cu inainte si dupa ca sa aveti termen de comparatie.


Aluatul se rastoarna pe o suprafata usor infainata, se ruleaza strans si se pune in forma de paine. Se umezeste suprafata painii cu mainile umede si se presara seminte de floarea soarelui. Aluatul se lasa din nou la crescut.

Cand aluatul si-a dublat volumul (cam dupa o ora) se preincalzeste cuptorul la 250°, inauntru cu o tava cu apa. Se cresteaza painea si se da la cuptor pentru 10 minute. Dupa cele 10 minute se scoate tava cu apa din cuptor, se scade temperatura la 180°C si se coace mai departe. Dupa 30 minute se verifica painea: e coapta cand coaja e tare si de culoare bruna. Cand se scoate din forma, painea coapta e usoara si suna a gol cand e lovita la fund. 


Painea, inca usor calduta, este delicoasa cu unt sau smantana. 


Sonnenschein nu se mai oprea din mancat! Mama, are asa un gust ciudat! Dar bun! A tinut ea sa specifice. Mda, cred si eu comparativ cu painea mancata pana acum... :(


Painea se pastreaza intr-o punga de plastic, ferita de umezeala si lumina directa a soarelui. 

Sa ne fie de bine! 

Comentarii