Aluat foietaj (reteta clasica)

 Acest aluat necesita mult timp, dar este relativ usor de facut, iar rezultatul... intrece orice asteptare.

Reteta este de aici


Ingrediente:

  • 250g faina de grau sau secara
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 picaturi suc de lamaie
  • 125 ml apa
  • 40g unt topit
  • 100g unt rece, de la frigider
Pentru aceasta reteta este bine sa va rezervati o zi intreaga. 

Faina si sarea se cerne intr-un bol. In mijloc se formeaza cu mana o groapa, unde se toarna apa, sucul de lamaie si untul topit. Se amesteca cu mana lichidul cu faina din groapa, ingloband tot mai multa faina de pe margini. Cand toata faina e inglobata in masa, aluatul se framanta cu mana pana se obtine un aluat neted si nelipicios. Daca este necesar adaugati apa (cateva picaturi o data).

Aluatul se modeleaza intr-o bila si se cresteaza in cruce cu ajutorul unui cutit foarte ascutit. Invelit in folie de bucatarie se da la frigider pentru o ora.


Untul rece se pune intre doua foi de hartie de copt si cu ajutorul unui sucitor se intinde/ aplatizeaza intr-un patrat cu 2 cm grosime. 

Aluatul se aseaza pe o suprafata de lucru foarte putin infainata. Se intinde cu sucitorul dinspre mijloc in 4 parti, astfel incat la final aluatul intins sa aiba forma unei cruci, iar in mijloc aluatul sa fie mult mai gros decat cele 4 petale.

Untul se aseaza in mijlocul crucii de aluat, pe partea groasa. 


Cele 4 petale de aluat se impaturesc peste unt, astfel incat untul sa fie complet acoperit de aluat.


Fara a apasa puternic, aluatul se intinde cu sucitorul de lemn intr-un dreptunghi cu grosimea de 12x35 cm. Se indeparteaza surplusul de faina de pe aluat.

Aluatul se impatureste in trei, aducand treimea din stanga si  dreapta peste cea din mijloc. Atentie, marginile sa se suprapuna exact! 


Fiind prima impaturire, aluatul se marcheaza ca atare cu o apasare de deget. Se impacheteaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute.


Aluatul se scoate din frigider si se aseaza astfel incat marginea impaturita sa stea spre dreapta (asemeni unei carti inchise, cu cotorul spre stanga). Se repeta inca de 3 ori pasii descrisi anterior de intindere, impaturire si odihna la frigider, marcand de fiecare data pe aluat numarul de impaturire. La final aluatul trebuie sa aiba 4 apasari de deget.

Dupa ultima odihna de 30 minute la frigider, aluatul fie se foloseste conform retetei, fie se da la congelator. Aluatul rezista la frigider 4 zile, iar la congelator 3 luni. 

Comentarii