Uštipci
sunt niste gustari foarte populare in Serbia. Se consuma calde sau reci
(mie imi place mai mult rece), cu nutella / dulceturi sau cu diverse
sosuri.
Reteta de la K, colegul din Serbia.
Ingrediente:
- 1/2 kg faina
- 12g drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- ~300 ml apa
- 2 lingurite sare
- ulei
Ingrediente sos picant:
- 100g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
- 40 ml smantana
- 1 lingurita boia iute
- 2 lingurite pasta de ardei iute
- sare
Ingrediente sos cu usturoi:
- 120 ml smantana
- 80g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
- 3-4 catei de usturoi
- marar, patrunjel
- sare
Ingrediente sos cu ou si sunca:
- 120 ml smantana
- 80g branza dulce de vaci (folositi o branza cremoasa)
- 1 ceapa rosie mica (taiata marunt)
- 50g sunca (taiata cubulete si prajita)
- 1 ou fiert tare (maruntit cu furculita)
- sare, piper
Recomandare: cu o jumatate de ora inainte sa va apucati de treaba
scoateti drojdia din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura
camerei.
Intr-un
pahar cu 50 ml apa calduta (calduta ca pentru bebelusi!) se
dizolva o lingurita de zahar si o jumatate cub de drojdie proaspata.
Faina se amesteca cu sarea si cu drojdia dizolvata in apa. Adaugand apa
calduta putin cate putin se framanta un aluat mai moale, un pic
lipicios, dar care se desprinde usor de pe mana. Aluatul se rotunjeste
si se presara cu putina faina, se acopera cu o panza si se lasa la
crescut timp de o ora.
Aluatul
se intinde intr-o foaie cu grosimea de 1 cm si se taie in formele
dorite. Bucatile de aluat se prajesc in ulei, la foc mediu pe ambele
parti - uštipci sunt gata cand sunt rumenite ca niste gogosi.
Sosurile
se prepara foarte usor: nu trebuie decat sa amestecati ingredientele
indicate si sa adaugati sare dupa gust. Se pastreaza la rece pana la
servire.
Recomandarea mea pentru rontait in timpul unui film sau meci de fotbal. Neaparat cu bere!
Distractie placuta!
Distractie placuta!
Comentarii