Painea de casa cu cartofi este painea copilariei mele. Aceasta paine o facea mereu bunica, fara alte imbunatatiri sau adaugiri la reteta. Si cat de buna putea sa fie... ahh langa unt proaspat batut sau langa o cana de lapte putin incalzit! Da... painea cu cartofi este pentru mine PAINEA.
Ingrediente:
- 500g faina de grau neagra
- 100g faina de grau alba tip 650
- 300g cartofi (~2 cartofi cat pumnul de mari)
- 12g drojdie proaspata (recomand Pakmaya - 1 cub are 25g)
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite sare
- ~300 ml apa
Recomandare: cu o jumatate de ora inainte sa va apucati de treaba scoateti drojdia din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei.
Pentru inceput se cerne faina - folositi un vas mai mare ca sa aveti loc sa va desfasurati fortele. Cartofii fierti in apa fara sare se piseaza ca pentru piure (nu folositi mixerul!) si se lasa la racit.
Pentru inceput se cerne faina - folositi un vas mai mare ca sa aveti loc sa va desfasurati fortele. Cartofii fierti in apa fara sare se piseaza ca pentru piure (nu folositi mixerul!) si se lasa la racit.
Cartofii raciti se toarna in vas langa faina fara a amesteca. Intr-un pahar cu 50 ml apa calduta (calduta ca pentru bebelusi!) se dizolva o lingurita de zahar si o jumatate cub de drojdie proaspata. Cu o lingura se face un cuib (groapa) in cartofi si faina, si aici se toarna apa in care s-a dizolvat drojdia. Zeama se amesteca cu putina faina si cartofi, iar deasupra acestui amestec se presara o lingurita de faina. Vasul se acopera cu o panza curata si se lasa la odihnit pentru o jumatate de ora intr-un loc caldut si ferit de curenti.
In 200 ml apa calduta se dizolva 2 lingurite de sare. Adaugand apa putin cate putin se framanta un aluat mai moale, usor lipicios, dar care se desprinde de pe mana. Daca este cazul mai adaugati apa in afara celor 200 ml, dar nu mai mult de inca 100ml si nu mai dizolvati sare in apa. Nu adaugati apa pana ce nu simtiti cu mana ca a aluatul a absorbit apa adaugata anterior.
Aluatul se rotunjeste si se presara cu putina faina, se acopera iarasi cu panza si se lasa la crescut timp de o ora. Dupa o jumatate de ora se aprinde cuptorul si se lasa sa se incalzeasca la foc mediu.
Dupa o ora aluatul si-a dublat volumul, zici ca sta sa pocneasca de cat de mare s-a facut... Se rastoarna aluatul pe o suprafata infainata (eu am un dog mare pe care il folosesc doar pentru asa ceva) si i se da forma dorita fara a-l mai framanta insa. Cu un cutit se cresteaza usor suprafata painii si se da la cuptor cam pentru o ora. Dupa 40 minute puteti verifica painea si sa potriviti intensitatea focului. Cand coaja a capatat culoarea dorita, painea se scoate din cuptor si se acopera cu panza.
In 200 ml apa calduta se dizolva 2 lingurite de sare. Adaugand apa putin cate putin se framanta un aluat mai moale, usor lipicios, dar care se desprinde de pe mana. Daca este cazul mai adaugati apa in afara celor 200 ml, dar nu mai mult de inca 100ml si nu mai dizolvati sare in apa. Nu adaugati apa pana ce nu simtiti cu mana ca a aluatul a absorbit apa adaugata anterior.
Aluatul se rotunjeste si se presara cu putina faina, se acopera iarasi cu panza si se lasa la crescut timp de o ora. Dupa o jumatate de ora se aprinde cuptorul si se lasa sa se incalzeasca la foc mediu.
Dupa o ora aluatul si-a dublat volumul, zici ca sta sa pocneasca de cat de mare s-a facut... Se rastoarna aluatul pe o suprafata infainata (eu am un dog mare pe care il folosesc doar pentru asa ceva) si i se da forma dorita fara a-l mai framanta insa. Cu un cutit se cresteaza usor suprafata painii si se da la cuptor cam pentru o ora. Dupa 40 minute puteti verifica painea si sa potriviti intensitatea focului. Cand coaja a capatat culoarea dorita, painea se scoate din cuptor si se acopera cu panza.
Si vom rezista cu stoicism pana se va raci painea... pentru ca noi stim ca painea fierbinte nu face bine la burta! Dar ce buna e cand e un pic numai calduta ... cu un pahar de lapte sau cu o bucatica de branza si ceapa verde...!!
Un pont de la mine: drojdia este proaspata daca este sfaramicioasa. O drojdie care se lungeste, care seamana la consistenta cu o plastilina, este numai buna de aruncat!
Comentarii
O zi buna!
Lulu
Check this: fiamminga, gingerbread or my grandma's rolls.
Stay tuned for more recipes!
Sa nu te sperie framantatul, painea aceasta nu necesita un framantat intens (ca la cozonac de exemplu), 2-3 minute de boxat cu aluatul pana inghite faina si gata. In rest e asteptare!
La mine totul dureaza maxim 3 ore. Stii ca iti ziceam la un moment dat ca prea tare ma grabesc, prea nu am timp de nimic niciodata, prea intr-o goana sunt mereu. Ehh sa faci paine este medicamentul stresatilor. Pentru ca oricat de tare te-ai grabi, painea se odihneste o jumatate de ora si creste intr-o ora. Nu ai cum schimba asta! Si atunci descoperi ca ai timp sa savurezi o cana cu lapte, sa asculti un Brahms sau sa citesti inca 30 de pagini din cartea ramasa necitita de anul trecut.
Aluatul acesta este mai molicel si mai prietenos de aceea trebuie pus intr-o forma: am facut si paine rotunda in vas de yena, dar painea mea preferata este cea care iese din formele de chec.
Incearca :)
Pita cu unt de casa din lapte de bivol.....
Sau cu lapte proaspat muls.
Si pita unsa cu magiun :)
O seara buna si multam!
Nu e prea putina apa, nu uita ca am bagat si cartofi care isi fac treaba foarte bine in a pastra painea moale si proaspata un timp mai indelungat. Nu bati cuie, in nici un caz, desi pentru cineva obisnuit cu o paine pufoasa, gen franzele&ciabatte&co s-ar putea ca painea mea sa i se para un pic cam indesata.
Ce zici, incerci painea mea?:)
am socotit si cartofii, care au cam 75-80% apa; tot nu iese o hidratare mai mare de 55%-60%, ceea ce e foarte putin. painea "normala" are de pe la 66% in sus. daca mai pui si suta aia de mililitri, atunci da, e altceva.
dar daca tu zici ca ti-a placut cum a iesit, pofta buna.