Astazi m-am hotarat sa va divulg reteta unei prajituri deosebit de aromate. O prajitura excelenta, in nuantele ruginii ale inceputului de toamna. O prajitura pe care va recomand sa o savurati in liniste... pentru ca merita... pentru ca meritati!
Pentru o prajitura cu diametrul de 24 cm trebuie sa puneti pe masa:
Pentru aluat:
Pentru crema:
Pentru dichisit prajitura:
Sa purcedem deci cu preparatul aluatului: Intr-un vas maricel freaca galbenusurile de oua cu toata cantitatea de zahar. Adauga apoi sucul de morcovi (reteta aici), uleiul, scortisoara, nucsoara, morcovii dati pe razatoarea mica, merele date pe razatoarea mare si amesteca bine. Faina o amesteci cu lingurita de praf de copt si o adaugi compozitiei de mai sus. In cele din urma adaugi albusurile batute spuma si amesteci usor. Compozita o torni intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute (pana ce trece de testul scobitorii). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 2 felii.
Crema o prepari doar in momentul in care aluatul este complet racit. Intr-o cratita freaca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Amestecul il lungesti cu 50 ml lapte pentru inceput, apoi adaugi si restul de lapte. Compozitia aceasta o pui pe foc mic si amesteci mereu avand grija sa nu se prinda. Cand pasta a capatat consistenta unei budinci o iei de pe foc, si imediat adaugi albusurile batute spuma tare.
Nu astepta sa se raceasca crema pentru ca se intareste si nu vei mai reusi sa o intinzi. Insiropeaza cele doua felii de aluat cu sucul de caise. Pune prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat, usor, fara sa presezi, apoi restul de crema. Cand crema s-a mai racit un pic, pastreaza prajitura in frigider pentru o ora.
Gelatina o dizolvi in sucul de caise si o lasi sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp cureti perele si le tai cubulete. Amesteci putin in sucul cu gelatina, apoi adaugi perele, zaharul, lichiorul si mirodeniile si le pui pe foc pentru aproximativ 2 minute. Atentie sa nu inceapa sa fiarba pentru ca se distruge gelatina! Ultimul strat a prajiturii va fi aceasta compozitie de pere (racita in prealabil). Prajitura va sta la rece pentru cel putin 3 ore.
Daca crezi ca e necesar poti imbraca prajitura in frisca. Eu am preferat sa o las "golasa", prea tare imi placea jocul de galben dintre aluat-crema-compozitia de pere.
Sa nu va sperie lungimea listei de how-to-do... prajitura este mult mai usor de realizat decat pare la prima vedere...
Gata, ma duc pentru ca ma asteapta o felie de prajitura.
Pentru o prajitura cu diametrul de 24 cm trebuie sa puneti pe masa:
Pentru aluat:
- 4 morcovi potriviti ca marime
- 4 mere
- 200 ml suc de morcovi cu miere
- 50 ml ulei
- 3 oua
- 200 g zahar
- 300 g faina
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1 lingurita praf de copt
- 100 ml suc de caise - pentru stropit aluatul
Pentru crema:
- 1 L lapte
- 120 g faina
- 170 g zahar
- 6 oua
- 1 plic zahar vanilat
- 1 esenta de vanilie
Pentru dichisit prajitura:
- 4 pere mari
- 1 lingura suc de lamaie
- 250 ml suc de caise
- 50 ml lichior de fructe (de preferat sa fie de pere sau de caise)
- 100 g zahar pudra
- 1/2 lingurita nucsoara
- un varf de cutit de scortisoara
- 1 plic de gelatina maruntita
Sa purcedem deci cu preparatul aluatului: Intr-un vas maricel freaca galbenusurile de oua cu toata cantitatea de zahar. Adauga apoi sucul de morcovi (reteta aici), uleiul, scortisoara, nucsoara, morcovii dati pe razatoarea mica, merele date pe razatoarea mare si amesteca bine. Faina o amesteci cu lingurita de praf de copt si o adaugi compozitiei de mai sus. In cele din urma adaugi albusurile batute spuma si amesteci usor. Compozita o torni intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute (pana ce trece de testul scobitorii). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 2 felii.
Crema o prepari doar in momentul in care aluatul este complet racit. Intr-o cratita freaca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Amestecul il lungesti cu 50 ml lapte pentru inceput, apoi adaugi si restul de lapte. Compozitia aceasta o pui pe foc mic si amesteci mereu avand grija sa nu se prinda. Cand pasta a capatat consistenta unei budinci o iei de pe foc, si imediat adaugi albusurile batute spuma tare.
Nu astepta sa se raceasca crema pentru ca se intareste si nu vei mai reusi sa o intinzi. Insiropeaza cele doua felii de aluat cu sucul de caise. Pune prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat, usor, fara sa presezi, apoi restul de crema. Cand crema s-a mai racit un pic, pastreaza prajitura in frigider pentru o ora.
Gelatina o dizolvi in sucul de caise si o lasi sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp cureti perele si le tai cubulete. Amesteci putin in sucul cu gelatina, apoi adaugi perele, zaharul, lichiorul si mirodeniile si le pui pe foc pentru aproximativ 2 minute. Atentie sa nu inceapa sa fiarba pentru ca se distruge gelatina! Ultimul strat a prajiturii va fi aceasta compozitie de pere (racita in prealabil). Prajitura va sta la rece pentru cel putin 3 ore.
Daca crezi ca e necesar poti imbraca prajitura in frisca. Eu am preferat sa o las "golasa", prea tare imi placea jocul de galben dintre aluat-crema-compozitia de pere.
Sa nu va sperie lungimea listei de how-to-do... prajitura este mult mai usor de realizat decat pare la prima vedere...
Gata, ma duc pentru ca ma asteapta o felie de prajitura.
Comentarii
Mi-ai facut pofta!
Wonderful and very interesting webpage, Madam!
am limoncello , cred ca este bun la aceasta prajitura..SANATATE
RODICA , RE, ITALIA
Limoncello e ceva complet nou pt. mine, a trebuit sa caut pe internet dupa el, pentru ca nu stiam ce e :)) Se pare ca e un lichior de lamaie preparat in special in sudul Italiei. Asa-i?
Da, s-ar potrivi de minune in prajitura aceasta.
Numai bine!