Am vrut sa experimentez un pic cu aromele. Riscul sa nu nimeresc o combinatie castigatoare era mare, dar cum aveam doar un kilogram de caise nu riscam sa raman cu prea mult gem pe cap. Din fericire insa, astrele s-au aliniat si am obtinut un gem de caise foarte placut papilelor mele gustative!
Ingrediente:
- 1 kg caise
- 2 mere mici
- 500g zahar
- 1 cm ghimbir
- 1/2 lingurita scortisoara Ceylon
- 50 ml apa
Caisele se curata de samburi, ghimbirul se decojeste, merele se taie bucati mici.
Caisele si merele se amesteca cu zaharul, Ghimbirul ras si scortisoara. La inceput se fierbe la foc mic. Daca zaharul da semne sa se prinda se adauga putina apa (circa 50 ml). Dupa ce zaharul s-a topit si s-a format siropul, gemul se fierbe la foc mediu, amestecand din cand in cand. Gemul este gata cand trece de testul picaturii: se pun 2-3 picaturi de lichid pe o farfurie curata; dupa 5 minute picaturile curg greu, ca miere, atunci cand farfuria este intoarsa.
Gemul fierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta.
Se pastreaza intr-un loc racoros si intunecat.Pentru maxim de arome, gemul se tine la frigider 1-2 ore inainte de servire.
Foarte, foarte bun gemul! Incercati cu incredere.
Bucatariti cu drag!
Comentarii