Taitei de casa (reteta bunicii)

 De mult timp asteapta reteta aceasta sa fie publicata... O data cand am fost acasa, bunica a facut o portie de taitei pe loc, doar pentru mine ca sa fac poze si sa notez explicatiile pentru blog.

Cu multe multumiri bunicii pentru fiecare punga de taitei! :*


Ingrediente:

  • 2 oua
  • 100g faina de grau 000 + cat mai inghit oule + extra pentru intins aluatul
  • 1/4 lingurita sare
Intr-un bol se cerne 100g faina. Se face o adancitura in mijloc si se adauga sarea si oule batute ca pentru omleta. Se amesteca intai cu furculita, apoi, cand aluatul incepe sa se inchege, se framanta cu mana. Se adauga faina cernuta, putin cate putin, framantand pana cand aluatul devine compact, elastic si nelipicios.

Aluatul rezultat se imparte in atatea bucati egale cate oua s-au folosit - in 2 bucati in cazul acesta. Apoi fiecare bucata se imparte iarasi in 2 bucati, pentru cantitatile de mai sus rezultand 4 bucati de aluat.

Fiecare bucata de aluat se va intinde cat mai subtire cu putinta:
  • Varianta 1: se foloseste masina de paste. Fiecare bucata de aluat se trece de 3 ori prin fiecare treapta de grosime a masinii. Dupa fiecare 2 intinderi, aluatul se muta pe masa de lucru si se infaineaza pe ambele parti.
  • Varianta 2: se foloseste sucitorul. Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe masa de lucru. Se infaineaza pe amandoua partile de cate ori este necesar.
Foile intinse se lasa pe un stergar la uscat timp de 15-20 minute. 

Apoi, fiecare foaie se transforma in taitei astfel:
  • Varianta 1: se trece prin masina de paste setata in prealabil pe dimensiunea dorinta.
  • Varianta 2: foaia se face sul, apoi se taie cu cutitul in fasii cat mai subtiri (tin minte ca asa facea si mama).
Taiteii obtinuti se pot folosi astfel:
  • Varianta 1: se utilizeaza imediat. In acest caz, taiteii se fierb 3-4 minute in apa cu sare. 
  • Varianta 2: taiteii se presara uniform cu putina faina si se lasa la uscat pe un stergar timp de o zi. Taiteii uscati se pastreaza in saculeti de panza sau hartie. 
Pofta buna!


Comentarii