Mi-am luat azi un buchet de leurda sa sarbatoresc venirea (din nou a) primaverii. Din jumatate de buchet am facut un pesto de leurda cu nuci dupa o reteta din cartea Ierburi Uitate. Restul de leurda e pentru salata!
Ingrediente:
- 200g leurda
- 75g nuci macadamia
- 75g branza maturata
- 2 catei de usturoi
- Zeama de la 1/2 lamaie
- 150 ml ulei de masline
- Sare, piper
Nucile se hidrateaza timp de o jumatate de ora.
Intr-un robot de bucatarie se pun frunzele de leurda spalate si rupte bucati mai mari, nucile scurse de apa, usturoiul, branza maturata rupta bucati, zeama de lamaie si uleiul. Se mixeaza pana cand se ajunge la textura dorita. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Daca nu se utilizeaza imediat, pestoul se transfera intr-un borcan si se sigileaza cu un strat de ulei. In felul acesta rezista 2-3 saptamani la frigider. Pentru o depozitare mai indelungata, borcanele se fierb in dunst timp de 10 minute. Borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa la racit de pe o zi pe alta.
Si in loc de la revedere, un buchet de leurda pentru voi...
Sa bucatariti cu drag!
Comentarii