Este prima mea incercare si imi este clar ca mai am multe de invatat in acest domeniu. Mai ales cand vine vorba de temperarea ciocolatei si de prezentarea produsului finit. Totusi sunt foarte multumita de ciocolata obtinuta, de gust si tinuta. Cu mandrie l-as servi pana si pe Mos Craciun...
Ingrediente reteta baza:
- 160g unt de cacao
- 5 linguri cu varf cacao
- 5 linguri indulcitor lichida (miere/sirop de artar/ curmale/ agave)
- 1/2 lingurita pudra de vanilie
- Sare
Untul de cacao se topeste la bain-marie (insert here partea cu temperare pentru cine stie). Dupa topire untul de cacao va arata si va avea consistenta uleiului.
Se adauga cele 5 linguri de cacao, indulcitorul, vanilia si un praf de sare* si se omogenizeaza. Se toarna in forme de silicon. Dupa 10 minute la temperatura camerei, ciocolata se da la rece.
* ciocolata se poate imbogati, dupa preferinte, cu diverse extracte si uleiuri (portocale, lamaie, menta), nuci sau seminte (fistic, migdale, nuci pecan), fructe liofilizate sau deshidratate (goji, afine, zmeura) sau cereale (orez sau ovaz expandat).
Eu am amestecat jumatate din cantitatea retetei de baza cu 2 linguri fulgi de migdale si 3 linguri de orez expandat. Compozitia am turnat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat cu o lingura. Dupa aproximativ o ora am taiat-o cuburi.
Ciocolata se savureaza pe-ndelete alaturi de cei dragi.
O zi frumoasa va doresc!
Comentarii