Bezele (reteta romaneasca*)

 Sonnenschein a primit de la Mos Nicolae o casa din turta dulce - totul pregatit, trebuia doar asamblat. Si pentru ca ne-a ramas multa spuma de albus nefolosita, am facut si eu habcsók pentru prima data in viata mea. 

*exista 3 feluri de bezele: varianta frantuzeasca, italiana si elvetiana (dati un Google pentru detalii). Spuma mea nu se incadreaza la niciuna dintre variante, asa ca, hahaha, hihihi, iata varianta speedy romaneasca.


Ingrediente:

  • 1 albus de ou mare
  • 200g zahar pudra
Albusul de ou se bate spuma tare. Se adauga jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu mixerul pana la omogenizare, intai la viteza mica, apoi viteza maxima. Se adauga si restul de zahar si se procedeaza la fel, amestecand cu mixerul pana cand rezulta o compozitie omogena, ferma si neteda.

Spuma de albus se pune intr-un pos si se foloseste la lipit componentele casei din turta dulce si la decorat. 


Dar cum Sonnenschein nu a dorit zapada prea multa pe casuta, pe motiv de "uite mama, nici afara nu e zapada!", m-am trezit cu punga pe jumatate plina de spuma. Sa o arunc? Nu! 

Am preincalzit cuptorul la 180°C si am tapetat o tava cu hartie de copt. Cu ajutorul posului se modeleaza bezelele. Acestea se coc la cuptorul preincalzit timp de 45 minute, apoi se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. 

Bezelele rezultate au o textura super, sunt crocante si ultra dulci. Se pastreaza pana la 3 luni in cutii etanse, ferite de umezeala. 


Sunt prea dulci pentru gustul nostru, nu cred sa le dovedim in forma aceasta. Cel mai probabil le voi folosi in diverse creme, ca adaos de dulce si textura. Sau... ar putea fi si o idee de cadou dulce. 

Sarbatori frumoase! 



Comentarii