Dulceata de gogonele (arome noi de toamna)

 Dulceata de gogonele suna exotic pentru mine, dar se pare ca in trecut era o dulceata obisnuita, facuta in mod normal toamna tarziu din ultimele gogonele.


Ingrediente:

  • 1,5 kg gogonele
  • 700g zahar
  • 1 lamaie cu coaja netratata
  • 1 lingurita pudra de vanilie
Gogonelele se taie in jumatati si se curata de cotoare si pete. Gogonelele se pun intr-o oala, se adauga zaharul, zeama si coaja rasa de la o lamaie si pudra de vanilie. Se amesteca si se lasa o jumatate de ora sa se adune zeama. 

Se pune la fiert la foc iute, pana cand incepe sa fiarba, apoi se reduce la foc mediu. Se fierbe, amestecand ocazional, pana cand dulceata este legata (proba cu picatura). 


Dulceata ierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta. 


Borcanele cu dulceata se pastreaza intr-un loc racoros si intunecat.

O toamna frumoasa, sa va bucurati de roade! 

Comentarii