Muraturi asortate in otet (prima incercare)

 Sonnenschein a facut anul trecut muraturi la borcan cu doamnele de la gradinita. A adus un borcan de muraturi acasa. Ce bun a fost! M-am bucurat tare anul acesta, cand cei de la gradinita au zis, sa o trimit pe Sonnenschein iar cu un borcan gol. Faceam deja planuri de meniu care sa se potriveasca cu muraturile. Si ce credeti? S-a intors cu borcanul plin cu frunze uscate, conuri de brad si ace de pin.

Cu asteptarile inselate si cu pofta de muraturi, am trecut la treaba. Iata si prima incercare - am folosit condimentele pentru gogosari in otet de la Kamis. 


Ingrediente:

  • Gogosari
  • Morcovi
  • Telina
  • Gogonele
  • Castraveti
  • Frunze de dafin
  • Usturoi
  • Amestec condimente (boabe de mustar, seminte de marar, morcov, piper negru boabe, ienibahar) 
  • 5 pahare de apa
  • 1 pahar de otet
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri sare neiodata
  • Ulei

+ borcane de 700 ml. 

Se tai gogonelele si gogosarii in felii mari, morcovii si telina betigase, cateii de usturoi se curata si bucatile mari se tai in doua. 

In fiecare borcan se pune cate o frunza de dafin si un catel de usturoi, 2-3 castraveti intregi, apoi se indeasa restul de legume. In fiecare borcan se adauga la sfarsit 2 catei de usturoi si o lingura de amestec de condimente. 

Se pun pe foc intr-o oala apa, otetul, zaharul si sarea. Amestecul clocotit se toarna in borcane peste legume. Se mai adauga cate o lingura de ulei. Se inchid bine borcanele. 

Se pregateste oala pentru dunst: se intinde o carpa pe fundul unei oale largi, se aseaza borcanele si se toarna apa rece pana ajunge la 3/4 din inaltimea borcanelor. Peste borcane se intinde o a doua carpa umeda. Se pune pe foc mic si se fierbe 40 minute dupa primul clocot. Dupa dunstuire borcanele se lasa sa se raceasca in paturi pana a2a zi. 

O toamna frumoasa va doresc! 

Comentarii