Varianta mea preferata de gem de prune - de cativa ani doar asa mai fac gemul de prune. Multumiri prietenei mele L pentru reteta si pentru ca atunci, in camin, mi-a dat sa gust din gemul mamei ei, apoi mi-a facut o felie de paine cu unt si gem de prune.
Ingrediente:
- 2kg prune
- 1kg zahar
- 1 lingurita rom Stroh 60° sau 1/2 lingurita esenta rom
Prunele se curata de samburi si codite. Jumatatile de prune se amesteca cu zaharul si se fierb la foc mediu pana cand gemul este legat (proba cu picatura). Se amesteca din cand in cand - mai des cand gemul incepe sa se ingroase. La final se adauga romul, se amesteca si se stinge focul.
Gemul fierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta. Se pastreaza intr-un loc racoros si intunecat.
Comentarii