Tort fara zahar (pentru ca e bun)

 Si imi pare asa de rau ca nu mai am timp sa asez mancarea artistic in cadru, sa caut cel mai avantajos unghi, sa fac sute de poze, sa bibilesc pozele in lightroom si sa le aleg pe cele mai bune pentru a ilustra reteta si a face sa curga rauri de saliva. Candva, in viitorul indepartat o sa pot face si asta. Pana atunci va trebui sa ma multumesc cu poze pe fuga, facute cu telefonul si prelucrate cu editorul cu care vine mobilul. Chiar imi pare rau! 

Dar cel putin eventualii mei cititori si testeri nu vor fi dezamagiti, daca rodul muncii lor va semana cu ceva fotografiat cu telefonul si nu va semana deloc cu ce se vede prin retetele cu poze food porn. Na, zise vulpea care nu ajunge la struguri :p



(ingrediente pt o forma de 18 cm) 

Aluat:

  • 2 oua
  • 2 banane foarte coapte (sa aiba coaja neagra)
  • 1 mar mare
  • 2 linguri cu varf faina
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • Coaja rasa de la o lamaie bio sau o lingura cacao

Crema:

  • 250 ml mascarpone
  • 200 ml smantana pt frisca 
  • 3 linguri de miere lichida (mai mult sau mai putin in functie de gust) 
  • Zeama de la un sfert lamaie (daca serviti fara fructe) 


Aluat:

Banana se face piure cu furculita, marul se da pe razatoarea mare. Se adauga galbenusurile de ou, coaja de lamaie bio sau cacao, uleiul si laptele. Se amesteca. Se adauga apoi faina si praful de copt si se amesteca. Albusurile de ou se bat spuma tare, sa fie alba si groasa ca frisca. Se adauga peste aluat si se amesteca cu lingura de jos in sus pana se incorporeaza bine. Aluatul se varsa in forma de tort captusita cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade ( la gaz mediu un pic spre mare) si ss tine vreo 30-40 minute. Dupa 30 minute se verifica sa nu fie arsa. E gata cand e rumena deasupra. Nu se face testul scobitorii pt ca aluatul va fi umed, asemeni unui aluat care nu s-a copt. Dar e facut, e asa de la banana si mar. Se lasa la racit*. Dupa ce s-a racit de tot, aluatul se taie in doua felii. 


Crema:

Se pun intr-un castron toate ingredientele, se amesteca cu lingura** pana nu mai raman cocoloase de mascarpone, apoi se bate cu mixerul pana se ingroasa crema. Gusti si vezi daca vrei mai dulce. Se potriveste de dulce si se mai mixeaza. 


Asamblare:

In forma de tort se pune prima felie de aluat, jumatate de crema, felie de aluat, restul de crema. Eu am ornat ultima oara cu ciocolata rasa, dar de obicei pun fructe (capsuni, fructe padure, etc). Fructele daca lasa zeama se pun doar la servire. 


*eu de obicei fac aluatul seara, il las la racit peste noapte. Crema si asamblarea abia a 2a zi cand am timp. Asa nici nu petrec mult timp cu tortul (cel putin asa am impresia) 

** amesteca bine mascarponele cu smantana, altfel cand bagi mixerul vei stropi peretii. Adica oricum stropesti putin dar nu asa tare ca atunci cand nu ai amesteca. Am patit-o. :)) 

Mai jos varianta cu visine congelate si ciocolata rasa si un singur rand de aluat - de data asta nu a crescut aluatul, nu stiu de ce. Nu am schimbat nimic, si e prima oara cand o patesc. Dar la gust a fost buuuun. 





Comentarii