Ketchup dulce


Am facut pentru prima oara ketchup de casa dupa reteta mamei. Sunt foarte multumita de rezultat, ketchup-ul e dulce si aromat, merge de minune pe pizza, desi nu seamana la gust cu ketchup-ul de cumparat. Pentru voi reteta vine cam tarziu anul asta, scuze. Sper sa nu uit la anul sa va aduc aminte din timp :)




Ingrediente:
  • 1½  kg rosii carnoase
  • 1 kg gogosari
  • 300g ceapa rosie
  • 150g zahar
  • 50g mustar clasic
  • 100 ml otet
  • 5 foi de dafin
  • 1 lingura sare neiodata
  • 1 lingurita piper macinat
Ceapa, gogosarii si rosiile se taie marunt ca pentru o tocanita. Legumele tocate impreuna cu restul de ingrediente se pun intr-o oala la fiert la foc mic. Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Dupa o ora jumate compozitia se ia de pe foc, se scot foile de dafin si se mixeaza cu mixerul pana devine o pasta fina. Pasta se pune din nou la fiert pentru inca o jumatate de ora. De data aceasta se va amesteca frecvent pentru a nu stropi peretii.

Ketchup-ul fierbinte se pune in borcanase, capacele se infeleteaza bine. 

Ultima etapa: sterilizarea. Adica intr-un vas intindem un prosop, deasupra punem borcanele cu ketchup, turnam apa cat sa ajunga de 2 degete sub capace, apoi le invelim cu un alt prosop. Oala se pune la fiert la foc mic pentru 30 minute. Borcanasele se aseaza in paturi groase si se lasa singure, la racit, pana a doua zi.

Unde folosesc ketchup? In afara de pizza, burgeri si cartofi prajiti, ketchp-ul de casa poate fi folosit ca sos de rosii aromat la paste sau in mancaruri in loc de bulion. Mie mi-a placut la nebunie si in combinatie cu varza pane si cu crochetele de cas.

Pont de la mine: pentru un ketchup picant adaugati un ardei iute!

Sa aveti pofta!








Comentarii