Sa nu credeti ca mi-am luat vreun robotel special care imi macina alunele. Nuuuuuuu! Am gasit la Penny pungi de 300g cu alune gata macinate. Bucuria mea! Si mi-am lasat imaginatia sa zboare....
Ingrediente aluat:
- 3 albusuri
- 150g zahar
- 150g alune macinate
- sare
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 6 linguri smantana dulce (neindulcit)
- 2 linguri alune macinate
- 80g unt
- 50g ciocolata
- 1 lingurita unt
- lapte/apa/cafea
Untul se scoate din frigider cu o jumatate de ora inainte.
Albusurile se bat tare cu un praf de sare si cu zahar pana rezulta o spuma densa si lucioasa. Se adauga praful de alune si se incorporeaza cu ajutorul unei palete, amestecand usor de jos in sus. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit (160-170°) pana cand se aureste deasupra (si trece de testul scobitoarei).
Atentie la dezlipirea aluatului de tava / de pe hartia de copt - se sfarama usor.
Dupa racirea aluatului se prepara crema: galbenusurile de ou se freaca cu zaharul, se adauga smantana dulce si alunele macinate. Compozitia se fierbe la bain-marie, amestecand mereu, pana cand se ingroasa. Se lasa apoi la racit. Untul se bate cu mixerul (pentru o consistenta cremoasa) si se amesteca cu crema de ou, care trebuie sa fie doar un pic calduta.
Tortul se asambleaza usor: aluatul se pune inapoi in forma, deasupra se distribuie uniform crema. Se da la rece pentru cel putin doua ore.
Pentru glazura se topeste ciocolata in cubul de unt. Se adauga atata apa/lapte/cafea cat sa fie usor de intins deasupra tortului (consistenta ca la o nutella tinuta prea mult timp la caldura). Si nu uitati sa scoateti peretii tavei - astfel glazura va curge artistic pe marginea tortului.
Sa ne fie de bine!
Comentarii