Reteta o am de la bunica mea si este reteta dupa care facea alivanca si strabunica mea. Cu o mica mare diferenta: folosea unsoare in loc de smantana dulce :)
A. mersi mult pentru malai!
A. mersi mult pentru malai!
Ingrediente (pentru o tava de marime medie):
- 150g malai (grisat daca nu aveti de ales)
- 1 ou
- 500 ml iaurt
- 100 ml smantana dulce
- marar proaspat
- sare
- zahar pudra
Oul cu un praf de sare se bate spuma, se amesteca cu iaurtul si smantana dulce. Se adauga putin cate putin malaiul, amestecand mereu pentru a evita formarea cocoloaselor. Va rezulta un amestec "lung", asemeni aluatului pentru clatite. In cele din urma se adauga mararul maruntit - eu am pus 5-6 fire de marar, voi puneti mai mult/mai putin functie de cat de mult iubiti mararul. Compozita se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ o ora (sau pana cand se rumeneste frumos la suprafata).
Dupa ce s-a racit un pic, alivanca se taie felii si se presara cu zahar pudra.
Dupa ce s-a racit un pic, alivanca se taie felii si se presara cu zahar pudra.
Comentarii
Ce bine arata si ce bine merge malaiul cu smantana,iaurt si marar verde.
La noi se face ceva asemanator,doar ca-i zice turta si e dulce.
Mai ,bine ca mi-ai adus aminte s-o prestez.
Se fac tot cu malai, dar cu mai multa branza. Uite reteta: http://spoonschallenge.blogspot.com/2009/11/alivenci-moldovenesti.html
Lia, pentru mine, alivanca este inca una din aromele copilariei. Oare turta ta seamana cu alivanca lui Martisor?
Zazuza, nu iti place mamaliga :))
Martisor, da, cate bordeie atatea retete. M-am uitat peste alivanca ta moldoveneasca, este mai complexa decat reteta mea. Daca nu ar avea oua si nu s-ar coace la cuptor as zice ca e balmos. Oricum, trebuie sa fie foarte gustoasa!
Suzana
Te pup,
Mrs.Green Foot