Fructele au atat de multe zaharuri naturale si o aroma atat de intensa incat o dulceata fara zahar nu e cu nimic mai prejos decat o dulceata normala!
Ingrediente:
- 1/2 kg prune
- 1/2 kg piersici
- 1/2 kg pere
- 1/2 kg gutui
- 2 kg struguri dulci
Fructele se spala bine si se curata de cotoare si de samburi, iar gutuile si de coaja.
Fac o scurta paranteza aici: am spus fructele, adica toate fructele, adica inclusiv strugurii se curata de samburi! Desi e posibil sa vi se para ca fiind o fapta eroica (ca sa nu zic nebuneasca), sa stiti ca nu e chiar asa de greu cum pare... hmmm daca ati curatat vreodata cirese sau visine de samburi atunci va puteti inchipui cam ce va asteapta :)
Fructele curatate se taie in bucati (sau se trec prin masina de tocat) si se amesteca intr-un vas cu fundul gros. Se mai adauga 2-3 cotoare de gutui - in loc de gelifianti si alte minuni. Se fierbe la foc mic timp de o ora si jumatate, amestecand constant sa nu se prinda.
Dulceata fierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta. Dulceata se pastreaza intr-un loc uscat si intunecat.
Recomandare: utilizati struguri albi pentru o culoare fumoasa a dulcetii!
Dulceata fierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta. Dulceata se pastreaza intr-un loc uscat si intunecat.
Recomandare: utilizati struguri albi pentru o culoare fumoasa a dulcetii!
Comentarii
Chestia cu gelifiantul m-a orbit. Simplu si eficace.
Am si topit un sfert de borcanel. Acrisor, aromat iar in cerul gurii zumzet de albine benigne. Mai, de ce nu voi fi facut asta in urma cu ceva ani!?
Multamesc de tutorial.
Nu ratati curatatul strugurilor: promit ca veti petrece un timp de calitate de unul singur - vorbesc serios! :)
PS: si dulceata este neasteptat de dulce. asa-i?
Am ajuns din intamplare pe site-ul tau si mi-a placut tare, te voi trece in blogroll
Bunica
Lulu, m-am gandit si eu la varianta cu strecuratoare/sita dar nu eram sigura ca o sa pot stoarce toata bunatatea de pulpa si suc... si ar fi fost tare pacat sa se piarda. Asa ca am ales calea mai grea :) dar nu imi pare rau.
http://hrana-vie.blogspot.com/2010/10/gem-de-caise-crud-si-fara-zahar.html
Ce poze superbe ai!!!!!
O sa incerc cat de curand reteta ta!
Ca deobicei pozele sunt superbe
Pupici
Lory
Te pup Lory
O citisem mai demult si am uitat unde si aseara,am luat toate blogurile mele preferate la purecat si in final am gasit-o :))))
Acum vine o intrebare, ca noi stam la tara si avem tot felul de fructe, cand am prune, acum, nu am gutui, ca nu sunt coapte, iar piersici nu mai sunt decat cele galbene de toamna.
Oare as putea renunta la gutui si sa le inlocuiesc cu mere, care ajuta si ele la gelificare?
Multumesc!
Of, frumoase poze!!!
De mere nu stiu ce sa zic, tanti de la care am primit reteta facea doar cu gutui, iar eu nu am modificat reteta pentru ca imi placea rezultatul. Nici nu stiam ca si marul ajuta la gelificare... :D Vasi, eu zic sa incerci si cu mere, oricum din cantitatile de mai sus rezulta maxim 4 borcane de dulceata, asa ca nu vei fi in pericol sa ramai cu ea pe cap. Sa imi spui insa cum ti-a iesit!
Multumesc frumos....
Nu stiu daca merge cu un singur fruct - sau, ma rog, depinde la ce fruct te gandesti. Trebuie sa fie in orice caz un fruct foarte dulce, cu continut ridicat de zaharuri (ca strugurii de ex). Altfel dulceata nu va fi dulce.
Spor!