- Mamaaaaa!!!! mi-e pofta de salam de biscuiti, imi trimiti maine reteta pe mail? te roooog!
Iar mama se apuca si scoate oalele si castroanele, instrumentele si ingredientele si incepe sa masoare: 180 g de faina cate linguri face? dar 75 g zahar? 1, 2, 3...linguri si noteaza. Separi albusurile de galbenusuri, amesteci bine - scrie mama, nu uita sa adaugi si faina, poti sa pui si vanilie, sa nu deschizi usa cuptorului prea devreme, atentie sa nu te arzi...si uite asa a doua zi am reteta de salam de biscuiti, de chec, sau piscot, de tort sau de vreo prajitura pe care ne-o facea ea cand eram mici si de care mi-era pofta mie.
Pusi Marcsa si mersi pentru toate retetele "traduse"!
Pentru salam avem nevoie de:
- 1/2 kg biscuiti - sa fie biscuiti mai tari, nu din cei care ti se topesc in gura, eu am folosit Paltinis de la Boromir
- 13 linguri de zahar
- 1 unt de 200 grame
- 3 linguri cu varf de cacao
- 1 lingurita de esenta de rom - folosesc o sticluta de rom de la dr.Oetker
- 1 1/2 pahar de apa - paharul meu masurat ulterior cu cana gradata s-a dovedit a avea 200 ml
- optional stafide sau rahat
Biscuitii se faramiteaza si peste ei se pune un pahar de apa in care am adaugat si esenta de rom.
Separat, intr-un vas emailat se pune zaharul, jumatate de pahar cu apa, cacao si untul si se pune la foc mediu. Cu o lingura de lemn desfacem untul in bucati mai mici pentru a grabi topirea. Se fierbe pana devine un sirop ca mierea de groasa (dupa ce incepe sa faca bulbuci am tinut pe foc inca vreo 2 minute); se amesteca in continuu. Se ia de pe foc, se adauga biscuitii, si optional rahat taiat in bucatele mici sau un pumn de stafide. Se amesteca bine, pana siropul de cacao a acoperit uniform toti biscuitii. Pe o folie de celofan se varsa jumatate din amestec, se ridica marginile celofanului si cu mainile se modeleaza forma de salam. Se procedeaza la fel si cu restul de amestec.
O alta varianta ar fii sa faceti bilute cu mana din amestecul care s-a racit putin. Bilutele pot fii trecute pe urma prin cocos sau zahar pudra.
Se lasa salamurile la racit intr-un loc drept. Dupa aproximativ 3 ore pot fii taiate felii. Salamul de biscuiti se pastreaza la frigider .
Comentarii