Gem de prune (I)


Gemul de prune dupa reteta mamei lui mr.Green Foot. Mersi pentru portia de anul acesta!






Ingrediente:
  • 3 kg prune
  • 1250g zahar
  • zeama de la o lamaie

Prunele se curata de samburi si codite. Jumatatile de prune se amesteca cu zaharul si se fierb la foc mediu pana cand gemul este legat (proba cu picatura). Se amesteca din cand in cand - mai des cand gemul incepe sa se ingroase. La finalul fierberii se adauga zeama de la o lamaie. Cateva clocote si e gata.

Gemul fierbinte se toarna in borcane sterilizate, iar borcanele se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent de pe o zi pe alta. Gemul se pastreaza intr-un loc uscat si intunecat. 

Pont: strecurati miez de nuca in cateva borcane!
Inca un pont: aruncati un ochi aici ca sa vedeti cu ce va mai puteti umple camara.
Pontul lu' Alunelu: daca folositi borcane cu capace infiletate, puneti borcanele la racit cu capacul in jos (sau, daca vreti, cu fundul in sus). Aerul cald din borcan se va contracta, siropul dulce infiltrat pe filet nu va lasa sa patrunda aer si veti obtine borcane sigilate cum sunt cele din magazin, cu capac care nu are joc cand il apesi. Se vor pastra mult mai mult timp.
Inca un gem de prune: preferatul meu

O toamna frumoasa va doresc si spor la gospodarit!





Comentarii

alunelu a spus…
Inca un pont: daca folositi borcane cu capace infiletate, puneti borcanele la racit cu capacul in jos (sau, daca vreti, cu fundul in sus). Aerul cald din borcan se va contracta, siropul dulce infiltrat pe filet nu va lasa sa patrunda aer si veti obtine borcane sigilate cum sunt cele din magazin, cu capac care nu are joc cand il apesi. Se vor pastra mult mai mult timp.
Mrs. Green Foot a spus…
Mersi Nelu :) Ti-am adaugat pontul la reteta.