Intrebandu-ma o data cu glas tare - mancam spanac bineinteles - cum pot sa existe oameni carora sa nu le placa deloc spanacul, Mr. Green Foot m-a luminat: "stii, nu toata lumea gateste spanacul asa, unii doar fierb putin spanacul in apa si ti-l pun pe masa, gata hai mananca!"

Ahaaa, deci sa fie clar: verzaciunea mea e mai putin sanatoasa, dar e asa de buuuuuna!



Spanac ardelenesc


Ingrediente:
  • 500g spanac (proaspat sau congelat)
  • 400 ml lapte 3.5% grasime
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lingura faina
  • 1/2 lingurita sare
  • ulei

Spanacul se pune la fiert pana cand se inmoaiele frunzele (cam 10-15 5-10 minute). Se scurge bine de apa si se toaca marunt cu cutitul sau cu robotul de bucatarie. Atentie, sariti peste pasul acesta daca folositi spanac gata maruntit si congelat - din acela la punga cum se gaseste prin magazine.




Intr-o oala se toarna putin ulei, cat sa acopere fundul cratitei, se adauga faina si se amesteca bine pana nu raman cocoloase. Apoi se pune pe foc pentru 1-2 minute cat sa se prajeasca un pic faina, fara sa se arda insa. Nu uitati sa amestecati mereu! Se adauga spanacul, sarea si se toarna treptat laptele amestecand continuu. La final se adauga usturoiul pisat si sare (daca papilele mai cer), se mai lasa pe foc sa dea cateva clocote si gata.

Se serveste cu cartofi prajiti si ochiuri. Sau cu cartofi prajiti si friptura de vitel/porc cu prune. Sau cu cartofi prajiti si carnati prajiti. Bine, bine, cartofii prajiti pot fi inlocuiti cu cartofi natur - sau cartofii eliminati de tot din combinatie, puteti renunta la rantas si sa folositi lapte cu 0.1% grasime... dar nu stiti ce pierdeti. Pe bune!

Hai pofta buna!







This entry was posted on 5/26/2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

17 comentarii:

    Lia spunea...

    Da exact asa il fac si eu.
    Si il mancam cu oua ochiuri sau cu bundas kenier (paine cu ou).
    Si Domnul tau are perfecta dreptate.
    Cred ca numai in Ardeal se gateste asa.

  1. ... on 27 mai 2011, 00:07  
  2. Alina---Explora Cuisine spunea...

    Miam, mi-ai amintit de spanac, nu am facut de mult timp, si acum mor de pofta cand ma uit la poza ta! si eu il fac aproximativ la fel :) Te pup!

  3. ... on 27 mai 2011, 05:34  
  4. nonick spunea...

    Combinatia mea preferata e cu ochi si carnat fript.
    Da urzici, urzici aveti pe-acolo?

  5. ... on 27 mai 2011, 10:46  
  6. Zazuza spunea...

    asa fac si eu spanacul, fara faina doar. il ador! dar la mine in casa verziturile nu sunt asa iubite, uf! dar nu-i nimic, mai mult verde pentru mine :))

  7. ... on 27 mai 2011, 12:16  
  8. Mrs. Green Foot spunea...

    Lia, ce placut suna urechilor bundas kenyer :*, paine cu ou e de-a dreptul sarac (in exprimare :))
    Te pup

  9. ... on 30 mai 2011, 21:59  
  10. Mrs. Green Foot spunea...

    Lasa Alina, ca suntem chit, ca si eu mor de pofte cand vad tortul tau :D

  11. ... on 30 mai 2011, 21:59  
  12. Mrs. Green Foot spunea...

    nonick nu am gasit urzici (inca). In schimb am gasit leustean!!!
    Yupiiiiiiiiiiiii :)

  13. ... on 30 mai 2011, 22:00  
  14. Mrs. Green Foot spunea...

    Zazuza, te rog sa ma crezi, la tine ma gandeam cand am facut spanacul acesta: stiam ca esti pasionata de verziciuni, eram sigura ca ai manca o portie... Apoi m-a apucat rasul de una singura, gandindu-ma cum iti ramane spanacul intre sarme :)) Nu te supara pe mine!

  15. ... on 30 mai 2011, 22:03  
  16. nonick spunea...

    "paine cu ou" ii spun doar neavizatii ;) la mine acasa se cheama "friganele"

  17. ... on 31 mai 2011, 09:53  
  18. Mrs. Green Foot spunea...

    Ai pus punctul pe i! Mersi :)

  19. ... on 31 mai 2011, 10:50  
  20. Zazuza spunea...

    clar! vaicarelile mele pe tema sarmelor au fost extrem de plastice :)))). si epopeea continua hahah

  21. ... on 2 iunie 2011, 07:41  
  22. maya spunea...

    Eu ador spanacul,si-l gatesc în toate felurile.Îl servesc de la crud în salate,pîna la varianta asta mai nesanatoasa(care de altfel este cea mai gustoasa :D ),care a fost prima varinata gatita de mine.

    Singura diferenta este ca eu pun usturoiul pisat de la început,si-l prajesc odata cu faina.Nu-l las sa se maroneasca.Cred ca rezultatul final nu difera fata de reteta ta.

    În ultima vreme,nici nu prea toc spanacul.Dupa ce-l fierb putin îl prelucrez asa cum este.Îmi place sa am ce mesteca,egal cum il pregatesc =))

    Adevarul e ca am avut spanac tinerel din productie proprie,si frunzulitele au fost tinerele,si s-au "maruntit" de la învîrtit :D

  23. ... on 3 iunie 2011, 23:07  
  24. Mrs. Green Foot spunea...

    Iese la fel, doar ca in varianta mea se simte mai tare gustul de usturoi... ceea ce mie imi convine de minune :)

    Mersi de vizita Maya!

  25. ... on 9 iunie 2011, 20:37  
  26. Wine and Knives spunea...

    ntzz, nu-i numai in ardeal. va confirm ca si-n baragan se face cam la fel, mai putin faina.

    la noi se mananca cu ou ochi si mamaliga. hmmm, deja mi-e foame :D

  27. ... on 17 iunie 2011, 16:11  
  28. Mrs. Green Foot spunea...

    Stiu, nu se gateste asa doar in Ardeal, mi s-a atras deja atentia de cateva ori :)) Poate ar trebui sa schimb titlul in "Spanac romanesc" :))

    Spanac cu mamaliga nu am mai mancat, de fapt nici nu am mai auzit de combinatia aceasta. Da' trebuie sa fie bun!

  29. ... on 20 iunie 2011, 00:31  
  30. Anonim spunea...

    Hello
    Cat de "mai putin sanatos" este spanacul gatit asa? Mai putin sanatos decat spanacul doar fiert, sau nesanatos? :)
    Eu incerc in ultima vreme sa mananc mai sanatos si sa slabesc putin, si as vrea sa stiu daca mancarea asta tot se incadreaza ca mancare sanatoasa.

  31. ... on 19 iulie 2012, 18:23  
  32. Mrs. Green Foot spunea...

    Off.
    Pai as zice mai putin sanatos decat spanacul doar fiert. Dar nu total nesanatos...hmmm grea intrebare.

    Din punctul meu de vedere, o alimentatie sanatoasa inseamna echilibru. fara exagerari culinare. nu bagat in tine pana simti ca nu mai poti. atentie la ce bagi in tine. Da. Totusi un pic de spanac ardelenesc rau nu iti va face. Dar asta e doar parerea mea :)

  33. ... on 19 iulie 2012, 22:27  

Toate fotografiile de pe acest blog apartin The Green Foot si ABBILDUNG Photography (exceptie imaginile de promovare alte blog-uri/website-uri). Daca doriti sa utilizati imagini sau sa copiati parti din continutul acestui blog va rugam sa ne contactati la adresa MrsGreenFoot[at]gmail.com


All photos on this blog belong to The Green Foot and ABBILDUNG Photography (except those images used to promote other blogs/websites). If you want to use images or copy parts of this blog, please contact us at MrsGreenFoot[at]gmail.com