Sa va povestesc cum am ajuns eu sa folosesc pentru prima oara sparanghel. Prima mea intalnire cu aceasta leguma a fost cand am mancat din supa crema facuta de A. Bun bun! Apoi am uitat de sparanghel... pana acum vreo luna cand tentatiile au inceput sa curga. Intai si intai am inceput sa dau de sparanghel la tot pasul - deh e vremea lui! Apoi M., matusa lui Mr.Green Foot, mi-a povestit mai multe despre sparanghel: cum se recunoaste un sparanghel proaspat, diferentele dintre sparanghelul verde si cel alb, metode de prepare, etc. La intoarcerea de la rudele lui Mr.Green Foot gasesc in tren o revista. Freundin. Cand ajung la sectiunea dedicata retetelor ce vad? Vreo 7 retete care aveau ca ingredient principal sparanghelul. Picatura care a umplut paharul a fost invitatia Alinei de a participa la editia de mai al proiectului "Dulce Romanie". Ingredientele alese de Alina: dulce de leche si, bineinteles, sparanghelul.
Iata-ma deci si pe mine cu o adaptare dupa o reteta din revista Freundin 10/2011.
Ingrediente:
- 500g sparanghel alb (proaspat)
- 150g rosii cherry
- 1 legatura ridichi
- 1 praz mediu (partea alba)
- 2-3 cepe verzi (coditele)
- ~100g cascaval cedar
- 3 linguri otet
- 3 linguri ulei
- 4 lingurite mustar clasic
- 1 lingurita zahar
- sare, piper
Se curata sparanghelul de fibrele atoase, se taie capetele lemnoase, se spala bine si se taie in bucati de 2-3 cm lungime. Ridichii, prazul si coditele de ceapa verde se curata si se taie rondele. Rosiile se lasa intregi sau se taie in jumatate dupa preferinte. Se amesteca toate legumele.
Separat se prepara un sos din otet, ulei, mustar si zahar. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Se toarna sosul peste salata si se amesteca usor. La servire se presara deasupra cascaval ras.
Salata se savureaza ca atare sau ca garnitura pentru friptura de vita la gratar.
Si un pont de la mine: sparanghelul se pastreaza in frigider cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede sau scufundate cu partea taiata in putina apa rece.
Si pentru ca e ceva nou pentru mine, am vrut sa stiu mai multe despre sparanghel. Se pare ca este o mica comoara de vitamine, enzime si foarte multe saruri minerale. Este indicat diabeticilor si in curele de slabire, avind o valoare calorica foarte mica. Sparanghelul crud este recomandat anemicilor si suferinzilor de astenie fizica sau intelectuala. Mai multe informatii despre sparanghel gasiti aici.
Separat se prepara un sos din otet, ulei, mustar si zahar. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Se toarna sosul peste salata si se amesteca usor. La servire se presara deasupra cascaval ras.
Salata se savureaza ca atare sau ca garnitura pentru friptura de vita la gratar.
Si un pont de la mine: sparanghelul se pastreaza in frigider cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede sau scufundate cu partea taiata in putina apa rece.
Si pentru ca e ceva nou pentru mine, am vrut sa stiu mai multe despre sparanghel. Se pare ca este o mica comoara de vitamine, enzime si foarte multe saruri minerale. Este indicat diabeticilor si in curele de slabire, avind o valoare calorica foarte mica. Sparanghelul crud este recomandat anemicilor si suferinzilor de astenie fizica sau intelectuala. Mai multe informatii despre sparanghel gasiti aici.
Comentarii
Mersi din nou pentru invitatie. Si iti doresc si tie un sfarsit de saptamana frumos!
Sparanghel nu am mancat nici eu de multe ori,dar la fel ca si anghinarea mi-a lasat o amintire placuta.
Gustul lui fin e potrivit in salata.
Iar a ta m-a cucerit,freundin . :)
Pup, freundin :)