Reteta o am de la bunica mea si este reteta dupa care facea alivanca si strabunica mea. Cu o mica mare diferenta: folosea unsoare in loc de smantana dulce :)

A. mersi mult pentru malai!





Ingrediente (pentru o tava de marime medie):
  • 150g malai (grisat daca nu aveti de ales)
  • 1 ou
  • 500 ml iaurt
  • 100 ml smantana dulce
  • marar proaspat
  • sare
  • zahar pudra

Oul cu un praf de sare se bate spuma, se amesteca cu iaurtul si smantana dulce. Se adauga putin cate putin malaiul, amestecand mereu pentru a evita formarea cocoloaselor. Va rezulta un amestec "lung", asemeni aluatului pentru clatite. In cele din urma se adauga mararul maruntit - eu am pus 5-6 fire de marar, voi puneti mai mult/mai putin functie de cat de mult iubiti mararul. Compozita se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ o ora (sau pana cand se rumeneste frumos la suprafata).

Dupa ce s-a racit un pic, alivanca se taie felii si se presara cu zahar pudra.





This entry was posted on 2/24/2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comentarii:

    Vanilla spunea...

    Yummi!!! foarte bun!!!

  1. ... on 24 februarie 2011, 22:57  
  2. Lia spunea...

    Alivanca ta,mi-a starnit papila memoriei.
    Ce bine arata si ce bine merge malaiul cu smantana,iaurt si marar verde.

    La noi se face ceva asemanator,doar ca-i zice turta si e dulce.
    Mai ,bine ca mi-ai adus aminte s-o prestez.

  3. ... on 25 februarie 2011, 08:53  
  4. Zazuza spunea...

    aoleu, asa pofta mi-ai facut de placinta cu branza acuma :)). alivanca nu cred ca am mancat vreodata, dar ramane de incercat!

  5. ... on 25 februarie 2011, 13:41  
  6. martisor spunea...

    Mmm... eu stiu o reteta putin diferita de alivenci. Dar tot de la bunica :D Si asta probabil pentru ca exista destule mancaruri care se cheama la fel, dar se fac diferit in fiecare alta zona a tarii. Ale mele sunt moldovenesti.

    Se fac tot cu malai, dar cu mai multa branza. Uite reteta: http://spoonschallenge.blogspot.com/2009/11/alivenci-moldovenesti.html

  7. ... on 26 februarie 2011, 10:25  
  8. Mrs. Green Foot spunea...

    Vanilla, yummi indeed :)

    Lia, pentru mine, alivanca este inca una din aromele copilariei. Oare turta ta seamana cu alivanca lui Martisor?

    Zazuza, nu iti place mamaliga :))

    Martisor, da, cate bordeie atatea retete. M-am uitat peste alivanca ta moldoveneasca, este mai complexa decat reteta mea. Daca nu ar avea oua si nu s-ar coace la cuptor as zice ca e balmos. Oricum, trebuie sa fie foarte gustoasa!

  9. ... on 28 februarie 2011, 19:26  
  10. Suzana spunea...

    Mi-am adus aminte de copilarie de mama care imi facea ''malai dulce'' maine incerc si eu.va saruta ,
    Suzana

  11. ... on 17 februarie 2014, 23:46  
  12. Mrs. Green Foot spunea...

    Sper ca alivanca de maine sa aiba gustul din copilarie.
    Te pup,
    Mrs.Green Foot

  13. ... on 18 februarie 2014, 23:41  

Toate fotografiile de pe acest blog apartin The Green Foot si ABBILDUNG Photography (exceptie imaginile de promovare alte blog-uri/website-uri). Daca doriti sa utilizati imagini sau sa copiati parti din continutul acestui blog va rugam sa ne contactati la adresa MrsGreenFoot[at]gmail.com


All photos on this blog belong to The Green Foot and ABBILDUNG Photography (except those images used to promote other blogs/websites). If you want to use images or copy parts of this blog, please contact us at MrsGreenFoot[at]gmail.com