Burger de vita (asa cum imi place mie)

Am incercat mai multe variante de chiftele de carne pentru burgeri, chiar si pe cea THE ONE*, dar cea mai pe gustul meu e reteta de mai jos, adaptata dupa reteta celor de la cevabun.ro



Ingrediente pt 4 portii:
  • 500g carne de vita tocata (minim 20% grasime) 
  • 1 ou
  • 1/2 ceapa medie
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri ketchup dulce
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 1 lingurita rasa cacao
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 1/2 lingurita piper
  • Pesmet (cam 2-3 linguri)
Intr-un bol se amesteca carnea tocata cu ceapa taiata marunt, usturoiul dat pe razatoarea mica, oul si condimentele. Se omogenizeaza, apoi se adauga cate o lingura de pesmet si se amesteca, pana cand rezulta o pasta maleabila si bine legata. Nu adaugati din nou pesmet pana  cel adaugat anterior nu s-a incorporat in pasta! 

Amestecul se imparte in 4 parti egale. Se modeleaza chiftele plate cu mainile unse cu ulei, apoi se impacheteaza individual in folie alimentara**. Se dau la rece pentru minim 3 ore (eu ii las la frigider peste noapte). 

Carnea se scoate din frigider cu 30 de minute înainte de a fi friptă. Chiftelele se prajesc intr-o tigaie tip grill incinsa in prealabil si fara adaos de grasimi. Chiftelele se apasa prin rotatie cu o spatula ca sa fie bine lipite de tigaie. 


Se prajesc 2 minute pe prima parte. Imediat ce se intorc, pe partea prajita se pune felia de branza (cheddar am folosit eu) si se mai tin pe foc inca un minut.

In paralel se incalzesc pe tigaie si jumatatile de chifla (sau feliile de paine decupate cu un pahar in lipsa de chifle).

Se asambleaza burgerul dupa preferinte cu diverse legume si sosuri. Pe fundul chiflei (sau prima felie de paine in cazul meu) se pune sosul (ketchup/maioneza/mustar), frunza de salata, chifteaua de carne cu branza, legume (ceapa frecata cu otet sau ceapa calita in ulei cu zahar/rosii/castraveti murati sau proaspeti/etc), capacul chiflei (a doua felie de paine) . 

In locul cartofilor prajiti noi preferam o salata. 



Sa ne fie de bine!

*Varianta THE ONE zice ca in carne se adauga doar piper si la final sare. Nimic, nimic altceva, nici condimente, nici ceapa, usturoi sau pesmet, sau doamne fereste vreun ou crud! 
**Carnea ambalata individual in folie alimentara se poate pune in pungi care se sigileaza si se poate pastra la congelator maxim 3 luni. Inainte de utilizare se decongeleaza peste noapte in frigider. 


Comentarii