Aluat pentru pizza (a la Dragos)

 Urmeaza reteta pentru aluatul de pizza, aluat cu care ma inteleg foarte bine si mereu imi iese conform asteptarilor. Reteta nu e inventata de Dragos, e doar primita/recomandata de el, de aceea a intrat in arhiva mea ca "reteta lui Dragos". Mersi!


 Ingrediente pentru o pizza family sau 2 pizza medii:

  • 300g faina* (integrala am folosit eu)
  • 3g drojdie uscata/ 10g drojdie proaspata
  • 35 ml ulei de masline
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita ierburi provence
  • 200-240ml apa calduta
Drojdia si zaharul se dizolva in putina apa calduta (ca. 50 ml). Faina se amesteca cu sarea si ierburile de Provence. Peste faina se toarna drojdia dizolvata si uleiul. Se amesteca pentru inceput cu lingura pana faina absoarbe tot lichidul, apoi se framanta cu mana, adaugand apa calduta, pana cand rezulta un aluat nelipicios. 

Aluatul, acoperit cu un stergar, se lasa la dospit pentru circa o ora. Dupa dospire aluatul se poate pastra la frigider daca nu se utilizeaza imediat - bolul acoperit cu folie alimentara, se pastreaza la rece max 2 zile. 

*in functie de tipul de faina utilizat, aluatul poate sa inghita o cantitate diferita de apa. 



Comentarii