Pentru multi dintre voi budinca de gris a fost dulcele preferat in copilarie. Pentru mine insa, budinca este o noutate. Am incercat-o cu diverse sosuri si fructe, am degustat-o cu frisca si cu caramel, dar prefer budinca simpla si cat mai rece. Este mult mai aromata si parca seamana la gust cu laptele de pasare. Nu vi se pare?




Budinca de gris


Ingrediente:
  • 4 oua
  • 4+3 linguri zahar
  • 7 linguri gris
  • 500 ml lapte
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • unt (~100g)
* ingrediente pentru 3-4 portii (in functie de marimea formelor)

Galbenusurile se freaca cu 4 linguri zahar. Cand pasta s-a deschis la culoare, se adauga grisul si se omogenizeaza. Apoi se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor de jos in sus. Compozitia se toarna in formele unse bine cu unt - este indicat sa ramana bucatele de unt pe fundul si peretii vasului. Budinca se da la cuptor 20-30 de minute, la foc mare primele 5 minute, apoi mic, pana cand se rumeneste frumos. Atentie, nu deschideti usa cuptorului in primele 20 minute!

Intre timp se incalzeste laptele amestecat cu esenta de vanilie si restul de zahar. Incet, incet, pentru a-i da timp sa se absoarba, laptele fierbinte se toarna peste budinca. Ideal ar fi sa va coordonati astfel incat laptele sa clocoteasca atunci cand scoateti budinca din cuptor si sa-l turnati peste ea asa, fierbinte. Daca nu merge coordonarea, lasati budinca sa se raceasca cateva minute, abia pe urma turnati laptele.

Se lasa la racit. Budinca de gris se serveste simpla sau alaturi de dulceata ori sirop de fructe.





PS: daca reusiti sa scoateti budinca intreaga din forma, va rog sa imi spuneti si mie cum ati procedat :D

Si un pont de la mine: incercati si budinca de gris cu ciocolata a Zazuzei.







This entry was posted on 11/03/2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comentarii:

    Diana spunea...

    Ieri vorbeam despre cat de pofta mi-e de budinca de gris! Este desertul copilariei mele... Merg azi acasa, asa ca maine mama va fi inglodata in gris in bucatarie :)), pofta e si mai mare acum ca am vazut cat de minunat arata la tine! Te pup, un week-en frumos :*

  1. ... on 4 noiembrie 2011, 07:46  
  2. Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

    nu stiu cum se face, dar grisul asta e chiar o delicatesa, pus la treaba asa cum se cuvine :)

  3. ... on 7 noiembrie 2011, 10:18  
  4. Mrs. Green Foot spunea...

    Diana, tie cum iti place budinca? Tot asa simpla?

    Si eu abia astept sa ajung acasa la mama si sa imi faca ciorba taraneasca, woi ce pofta mi-i!

  5. ... on 7 noiembrie 2011, 20:19  
  6. Mrs. Green Foot spunea...

    Zazuza, m-am convins si eu ca grisul poate crea dependenta. Eu nu as fi crezut :))

  7. ... on 7 noiembrie 2011, 20:20  

Toate fotografiile de pe acest blog apartin The Green Foot si ABBILDUNG Photography (exceptie imaginile de promovare alte blog-uri/website-uri). Daca doriti sa utilizati imagini sau sa copiati parti din continutul acestui blog va rugam sa ne contactati la adresa MrsGreenFoot[at]gmail.com


All photos on this blog belong to The Green Foot and ABBILDUNG Photography (except those images used to promote other blogs/websites). If you want to use images or copy parts of this blog, please contact us at MrsGreenFoot[at]gmail.com