E clar, e vreme de zacusca! De zacusca facuta dupa reteta bunicii. A iesit asa de buna, incat am primit comenzi de inca o portie pentru saptamana viitoare... Mersi bunica!


Zacusca cu vinete 03

Ingrediente:
  • 3 kg vinete
  • 1 kg morcovi
  • 3 kg gogosari
  • 1 1/2 kg ardei capia
  • 1 1/2 kg ceapa
  • 1 1/2 L suc de rosii
  • 1 L ulei
  • 1/2 de ardei iute
  • 2 lingurite zahar
  • 4 foi de dafin
  • sare, piper boabe si piper macinat dupa gust

Inainte sa o punem de zacusca, cateva clarificari:
  • Ardeii capia pot fi inlocuiti cu gogosari, merge inlocuirea si in sens invers dar e mai gustoasa varianta cu gogosari
  • Folositi suc de rosii si nu bulion, nu pasta, nu pulpa de rosii. Va recomand sucul de rosii vandut la tetrapack pentru baut (Ciao, Tymbark, etc.)
  • Atentie la ardeiul iute: este o jumatate dintr-o bucata, nu o jumatate de kil...

Si sa incepem...
Gogosarii si capia se spala bine, se curata de cotoare si se taie in jumatati. Vinetele, gogosarii si ardeii capia se coc la gratar, iar cand s-au racit un pic se curata de coaja. Vinetele se lasa la scurs. Intre timp se curata morcovii si se pun la fiert in apa fara a adauga sare sau alte condimente.

Zacusca cu vinete 02

Intr-un vas mare se incinge toata cantitatea de ulei. Se adauga ceapa trecuta prin masina de tocat. Cand ceapa s-a inmuiat adaugam gogosarii, ardeii capia si morcovii de asemenea tocati. Ii lasam sa flecareasca incet la foc mic amestecand din cand in cand. Dupa o jumatate de ora adaugam vinetele scurse de zeama si tocate, jumatatea de ardei iute, foile de dafin rupte in jumatati, sare si piper dupa gust (eu am adaugat 5 lingurite de sare, 2 lingurite de piper macinat si vreo 25 boabe de piper). Omogenizam ingredientele, iar dupa inca 10 minute adaugam sucul de rosii si lingurita de zahar. Apoi timp de aproximativ 2 ore si jumatate vom sta langa aragaz amestecand mereu sa nu se prinda zacusca de vas. Este gata cand gogosarii sunt facuti si uleiul a iesit la suprafata.

Punem zacusca fierbinte in borcane, infiletam bine capacele. Ultima etapa: sterilizarea. Adica intr-un vas intindem un prosop, deasupra punem borcanele cu zacusca, turnam apa cat sa ajunga de 2 degete sub capace, apoi le invelim cu un alt prosop. Oala se pune la fiert la foc mic pentru 30 minute.

Zacusca cu vinete 01Prints may be available for purchase through the shop.


E un pic de lucru la zacusca, dar merita efortul... Pofta buna!


This entry was posted on 9/08/2009 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Toate fotografiile de pe acest blog apartin The Green Foot si ABBILDUNG Photography (exceptie imaginile de promovare alte blog-uri/website-uri). Daca doriti sa utilizati imagini sau sa copiati parti din continutul acestui blog va rugam sa ne contactati la adresa MrsGreenFoot[at]gmail.com


All photos on this blog belong to The Green Foot and ABBILDUNG Photography (except those images used to promote other blogs/websites). If you want to use images or copy parts of this blog, please contact us at MrsGreenFoot[at]gmail.com