Choux a la creme


Haideti sa va fac pofta cu niste prajiturele dragute care seamana la gust cu eclerele.

Choux a la creme




Vreti si voi? Atunci...
Ingrediente aluat:
  • 250 ml apa
  • 150 g faina
  • 3-4 oua
  • 100 ml ulei floarea soarelui
  • sare


Intr-o oala mai mica se pune la fiert apa, uleiul si un varf de cutit de sare. La primul clocot luati oala de pe foc si adaugati dintr-o data toata cantitatea de faina. Se pune oala inapoi pe foc (un foc mic) si se amesteca bine pana la omogenizare. Trebuie sa rezulte un amestec fara cocoloase, asemanator ca si consistenta cu grisul in lapte in care ati scapat prea mult gris. Cand aluatul s-a racit complet incepem sa adaugam ouale rand pe rand. Atentie insa, nu adaugati urmatorul ou pana ce oul anterior nu s-a incorporat in intregime.

Choux a la creme

Si ca o recomandare din partea mea, dupa ce ati adaugat primul ou, gustati putin amestecul rezultat si potriviti de sare: daca aluatul este nesarat la final o sa aveti impresia ca lipseste ceva din choux a la creme. Aluatul obtinut trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, cam ca cea a branzei topite, trebuie sa fie nici tare nici moale si sa isi pastreze forma in tava. Daca totusi aluatul rezultat este prea tare desi ati adaugat toate cele 4 oua, atunci mai adaugati putin ulei si/sau apa clocotita pana ajunge la consistenta cremoasa de care vorbeam mai sus. Nu fiti tentate sa adaugati oua in plus pentru ca riscati sa va rezulte niste choux a la creme cu gust de omleta dulce.

Daca aveti in casa un instrument de spritat puteti incerca sa obtineti forma de eclere. Daca nu aveti atunci folositi o lingurita sa faceti mici "galuste" in tava tapitata cu hartie de copt. Intre "galuste" lasati o distanta de 1-2 cm pentru ca ele vor creste in cuptor.

Choux a la creme

Se da tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru 20-25 minute. Atentie din nou, nu deschideti usa cuptorului mai repede de 15 minute, altfel riscati sa obtineti niste choux pleostite. Se lasa "galustele" la racit.

Choux a la creme

Dupa ce s-au racit choux-urile, se taie capacelul lor pe jumatate cat sa le puteti umple cu crema - o sa vedeti ca choux-urile sunt goale inauntru!

Pentru umplutura folosesc de obicei crema de la cremsnit, iar daca sunt grabita atunci o budinca de vanilie sau caramel. Peste crema adaugati o lingura de frisca batuta si puneti capacelul. Presarati zahar pudra peste capacel, sau si mai bine stropiti choux a la creme cu ciocolata topita.

Niste minunatii!!!!

Comentarii