Tort cu crema mascarpone si capsuni


In luna martie am avut multi sarbatoriti: Mr.Green Foot - La Multi Ani copilas!, sa cresti mare si tu surioara, multa multa sanatate bunicului B., si nu te-am uitat nici pe tine Piprikule. Pusi la toti si inca odata LA MULTI ANI cu mult mult drag. Tortul acesta e pentru voi.

Tort cu crema mascarpone si capsuni

In primul rand, trebuie sa ma laud ca este PRIMUL meu tort! Emotii mari, vorbit de una singura, multe telefoane la mama, dar in sfarsit pot sa respir usurata pentru ca tortul meu a fost un succes. Aluatul este cel de la csoda torta al mamei, iar crema este de la tiramisu. O combinatie delicioasa!

Pentru un tort cu diametrul de 24 cm ne trebuie:
Pentru aluat:
  • 4 oua
  • 18 linguri cu zahar
  • 10 linguri de apa
  • 100 g nuci
  • 10 linguri cu varf de faina
  • 1 plic de praf de copt
Pentru crema:
  • 250 g branza mascarpone
  • 5 oua
  • 6 linguri cu zahar
Pentru decorat:
  • 500 ml smantana dulce
  • 2-3 linguri de zahar tos
  • capsuni
  • ciocolata menajera


Pentru inceput se toaca nucile: le puteti trece prin masina de tocat daca doriti nucile tocate mai fin, sau daca dimpotriva va place sa simtiti bucati mai mari de nuca in aluat, atunci puneti nucile in 2 pungi de plastic si folositi sucitorul ca sa maruntiti nucile.

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Intr-un vas se freaca galbenusurile de oua cu zaharul. Cand pasta se deschide la culoare incepem sa adaugam cele 10 linguri de apa amestecand mereu.

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Se adauga nucile tocate, faina si praful de copt (stins cu otet sau putina zeama de lamaie) si amestecam bine.

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Separat cele 4 albusuri se bat spuma tare, apoi se adauga la compozitia anterioara. Va rezulta o pasta putin mai groasa decat cea de chec. Amestecul se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la cuptorul preincalzit pentru 1 ora si 10 minute (verificati dupa 45 minute cu scobitoarea). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 3 felii.

Tort cu crema mascarpone si capsuni Tort cu crema mascarpone si capsuni

Crema se prepara doar in momentul in care aluatul s-a racit si este taiat deja in felii. Intr-un vas frecam bine cele 5 galbenusuri cu cele 6 linguri de de zahar.

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Cand pasta s-a deschis la culoare adaugam branza mascarpone si amestecam pana la omogenizare (nu trebuie sa avem nici un cocolos de branza). Separat batem spuma 4 albusuri din cele 5 (nu fiti tentate sa adaugati si ultimul albus), si adaugam spuma la amestecul de branza. Se amesteca usor, de sus in jos, de preferat nu cu mixerul.

Se insiropeaza feliile de aluat cu putina cafea la care puteti adauga si cateva picaturi de rom. Punem prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat usor, fara sa presam, restul de crema apoi ultima felie de aluat. Acoperim forma cu o folie si dam tortul la frigider pana a doua zi (trebuie sa stea la frigider cel putin 12 ore pentru ca crema sa se intareasca).

Tort cu crema mascarpone si capsuni

A 2a zi verificam tortul cu emotii mari: s-a intarit crema sau nu s-a intarit crema? Aceasta este intrebarea...Uraaaa!!! E totul in regula deci trecem la ultima faza.

Lasam smantana la temperatura camerei, timp in care radem niste ciocolata, spalam capsunile si le taiem in jumatati daca sunt prea mari. Se bate smantana dulce cu mixerul la viteza cea mai mica. Cand s-a intarit, adaugam 2-3 linguri de zahar tos, sau chiar mai mult in functie de cat de dulce vrem sa fie frisca. Continuam sa batem frisca pana isi pastreaza forma. Apoi imbracam cu frisca tortul, presaram cu ciocolata rasa, punem capsunile dupa imaginatie, si stropim cu ciocolata topita. La noi tortul a fost decorat de Mr.Green Foot. Si se pricepe tare bine, a iesit un tortulet de toata frumusetea:

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Prima felie este a lui Mr.Green Foot:

Tort cu crema mascarpone si capsuni

Si asa de gust, un pic de tort si pentru voi:

Tort cu crema mascarpone si capsuniPrints may be available for purchase through the shop.

Un sfat: cand vine vorba de aluaturi care trebuie sa creasca in cuptor, NU deschideti usa cuptorului inainte de trecerea a cel putin jumatate din timpul specificat pentru coacere.

Comentarii

aurora zigoneanu a spus…
Vai de mine, de cate ori ma uit la blogul tau si trec de la o reteta la alta, incep sa inghit in sec! Am si eu unele din retete, mai vechi, dar ale tale combina clasicul cu noul,cu toate minunatiile care se gasesc acum pe piata! Sa vad cum sa reusesc sa ma mentin in limitele unei greutati acceptabile. Cum sar gardul la dulciuri si fainoase, sare si acul cantarului!
In alta ordine de idei, nu intotdeauna merge greu blogul tau, doar in unele zile se incarca greu.
Frumoase pozele din Sibiu, am auzit ca se planifica si ridicarea celui mai modern teatru din tara!
O zi buna!
Mrs. Green Foot a spus…
:) Hai sa iti zic cum fac eu: fac orice reteta imi face cu ochiul, mananc o feliuta, iar restul... il fac cadou la rude, la prieteni, la cine imi trece pragul...:D Imi fac si damblaua si nici nu ma pun foarte tare in pericol. Asa ramane doar pasiunea pentru gatit... si un gust bun...

Chiar ieri citeam de teatru, ma bucur foarte mult de existenta acestor planuri. Abia astept realizarea lor!